“IA is een ongelooflijke bron van informatie”
In dit vijfluik vertellen Edo Roos Lindgreen, Jolanda Breedveld, Naeem Arif, Mark Daamen, Liane Lambert Mendez-van Eerde en Erwin Mol over hoe zij aankijken tegen de internal auditopleidingen en wat de ontwikkelingen in het vak betekenen voor de opleidingen.
“Internal auditing is een fascinerend vakgebied waarin je de organisatie van binnen en buiten leert kennen en is vaak een springplank voor een verdere carrière”, aldus prof.dr. Edo Roos Lindgreen, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en programmadirecteur bij de executive MSc of Internal Audit.
Hoe onderscheidt jullie internal auditopleiding zich van de andere opleidingen?
“De Executive MSc in internal auditing aan de Universiteit van Amsterdam is geaccrediteerd door de NVAO en leidt als enige op tot de MSc-titel. Daarnaast vindt de opleiding plaats in Amsterdam. Ten slotte is de opleiding volledig ‘synchroon hybride’.”
Wat mag een student na afloop van de opleiding nooit meer vergeten?
“Dat internal auditing een fascinerend vakgebied is waarin je de organisatie van binnen en buiten leert kennen en ook vaak een springplank is voor een verdere carrière. En daarnaast dat internal audit een ongelooflijk belangrijke bron van informatie is voor de raad van commissarissen en dus een essentiële rol heeft in de governance van ondernemingen, waarbij onafhankelijkheid en deskundigheid key zijn. En ten slotte ook alle andere dingen die ze aan de UvA geleerd hebben.”
Welke ontwikkelingen zijn er in het vak?
“Allereerst een grote stijging van activiteiten en investeringen die te maken hebben met de grote maatschappelijke thema’s op het gebied van klimaat, CO2, sustainability, ESG, SDG’s, en navenant de stijgende aandacht van internal audit hiervoor. Ten tweede uiteraard de digitalisering: de opmars van nieuwe verdienmodellen en digitale transformaties binnen organisaties aan de ene kant en het toenemend gebruik van geavanceerde data-analyse bij het plannen en uitvoeren van audits aan de andere kant. Aan beide onderwerpen wordt in ons curriculum een toenemende aandacht besteed.”
Hoe pakt corona uit voor de opleiding en hoe krijgen studenten toch voldoende passende aandacht?
“Onze opleiding is sinds anderhalf jaar volledig synchroon hybride, waarbij studenten de lessen bij voorkeur fysiek kunnen bijwonen (de ‘roomies’) maar bij afwezigheid door bijvoorbeeld quarantaine of ziekte wel de mogelijkheid hebben om de lessen online te volgen (de ‘zoomies’). Deze laatste optie wordt door onze studenten zeer gewaardeerd. Wij hebben geïnvesteerd in state-of-the-artapparatuur en software om ervoor te zorgen dat de zoomies ook een hoogwaardige onderwijsbeleving hebben, alles goed kunnen zien en verstaan, deel kunnen nemen aan discussies, et cetera. De fysieke opkomst is in de regel hoger dan 70%, een teken dat onze studenten het persoonlijke contact nog erg op prijs stellen.”
“De behoefte aan zekerheid zal alleen maar zal toenemen, en ik voorzie daarin een belangrijke taak voor internal audit”
Waar staat het internal auditvak over tien jaar en wat betekent dit voor de opleiding?
“Tien jaar is ver weg en mijn kristallen bol hapert een beetje de laatste tijd. Ik denk dat internal audit over tien jaar zeker niet aan belang verloren heeft. Integendeel, ik verwacht dat de behoefte aan zekerheid alleen maar zal toenemen, en voorzie daarin een belangrijke taak voor internal audit. Internal audit zal wendbaarder, meer agile zijn dan nu, nog meer gebruikmaken van data en data-analyse, zich nog meer richten op strategische risico’s, en zal nog belangrijker worden voor de RvC en het audit committee.
Over
Prof.dr. Edo Roos Lindgreen RE is hoogleraar Data Science in Auditing en programmadirecteur bij de executive MSc of internal audit aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft daarnaast leiding aan het Institute of Executive Programmes. Daarvoor werkte hij ruim twintig jaar als adviseur en partner bij accountants- en advieskantoor KPMG.
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
Aansluiten bij grotere maatschappelijke problemen
Jopie Nooren, voorzitter van het college van bestuur (CvB) en Jeanette Bus, hoofd Audit, over de belangrijkste risico’s van de grootste hogeschool van Nederland en de scope van de auditafdeling.
Lees meer“Permanente educatie zou geen verplichting moeten zijn”
“Kennis veroudert waar je bij staat.” Aldus Beate Numan, sectormanager operational audit bij de auditdienst Rijk en voorzitter van de SVRO en bestuurslid bij IIA Nederland. Over het belang van permanente educatie, verplichte PE-punten en waarom de auditor het opdoen van kennis niet als een ‘moetje’ moet zien.
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.