Invest in yourself and have fun!

Invest in yourself and have fun!

Auteur: Naeem Arif EMIA RO - Sierd Stapersma EMIA EMITA
Beeld: Elisabeth Beelaerts
5 min

Directeur IIA Nederland Hans Nieuwlands wordt 65 en is sinds 1 april 2021 met pensioen. In gesprek met de pater familias van IIA Nederland.

Sinds wanneer ben je met het vakgebied internal auditing bezig?

“Voor dat ik me met internal audit ging bezighouden, heb ik 11 jaar gewerkt bij KPMG. In 1985 kwam ik aanraking met het vakgebied toen ik de overstap maakte naar de interne accountantsdienst van De Nederlandsche Bank (DNB). Sindsdien heeft het vak mij niet meer losgelaten en heb ik bij verschillende organisaties de rol van hoofd Internal Audit mogen vervullen. Na vier jaar bij DNB, kwam ik bij de Zwolsche Algemeene terecht dat nu bekend is onder de naam Allianz Nederland. Een volgende stap bracht mij bij SHV, het grootste familiebedrijf van Nederland en wereldwijd actief in diverse bedrijfstakken. Daarna volgden ABN Amro en Nuon Asset Management. Na een korte uitstap naar het NIVRA werd ik gevraagd om directeur van IIA Nederland te worden.”

Vanaf wanneer ben je precies betrokken bij het IIA? En in welke rollen?

“Mijn eerste aanraking met het IIA was in 1987. Dat was met IIA Benelux aangezien IIA Nederland toen nog niet bestond. Tijdens mijn voorzitterschap van IIA Benelux concludeerde het bestuur dat de effectiviteit van deze organisatie van drie landen en culturen en vier talen te wensen overliet. Vanuit de Nederlandse tak van IIA Benelux is in 1997 IIA Nederland opgericht. In die tijd studeerden ook de eerste RO’s af. IIA Nederland begon met ongeveer driehonderd leden. In 2008 fuseerde IIA Nederland met de VRO (de Vereniging van Register Operational Auditors). In 2003 werd ik het eerste erelid van IIA Nederland en in juli 2008 ben ik benoemd als directeur van IIA Nederland. Tussendoor – 2006-2007 – ben ik nog kort president van ECIIA (European Confederation of Institutes of Internal Auditing) geweest.”

“Blijf je als internal auditor continu ontwikkelen, via het IIA maar zeker ook daarbuiten. Blijf niet te lang hangen op één plek en verander eens van bedrijfstak”

In hoeverre is het (publieke) profiel van het vakgebied internal auditing veranderd bij toezichthouders en bestuurders?

“Toezichthouders en bestuurders hebben het vakgebied internal auditing steeds meer op het netvlies. Recentelijk heeft de DNB de zogenoemde sleutelhoudersfunctie bij kleine pensioenfondsen geïntroduceerd. Wij volgen deze ontwikkeling nauwlettend en ondersteunen de sleutelhouders en de uitvoerders. Onlangs heeft het IIA ook een seminar over dit onderwerp gehouden, het bleek dat de helft van de deelnemers geen lid van het IIA was. Als vervolg hierop gaat het IIA een netwerk/community oprichten. DNB heeft aangegeven een studiemiddag te organiseren waarin de invulling van deze rol centraal zal staan. Het IIA zal daar ook bij betrokken zijn.”

Kan het IIA aan meer branches toegevoegde waarde bieden?

“Naast pensioenfondsen denk ik dat IIA Nederland meer toegevoegde waarde kan bieden aan opkomende internal auditfuncties bij woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen en zorginstellingen, met als bijkomend voordeel dat het IIA-ledenaantal zal groeien. Het aantal leden nu is circa 2870. De profilering van het vakgebied internal auditing is ook zichtbaar in de herziene Corporate Governance Code en het symposium voor commissarissen. Het commissarissennetwerk is belangrijk voor de promotie van het vak, commissarissen hebben een groot bereik met hun netwerk en commissariaten bij verschillende organisaties. Ook de leden van onze raad van advies spelen een rol bij het promoten van ons vakgebied.”

Een van de hoogtepunten was ongetwijfeld ‘The IIA International Conference’ in 2007. Hoe is het gelukt om als jonge chapter dit grote event naar Nederland te halen?

“Met bluf! IIA Nederland bestond destijds tien jaar. We hebben goed gebruikgemaakt van de ervaring met een Europees congres in Antwerpen dat werd georganiseerd door IIA Benelux en door te lobbyen tijdens de internationale commissievergaderingen. Mijn vrouw Dana speelde bij dat laatste een belangrijke rol. Het proces was te vergelijken met het kandideren voor de Olympische Spelen. Samen met het bestuur bracht ik een bidboek uit. Daarnaast werkt een stad als Amsterdam ook als een magneet. Met een groot aantal enthousiaste vrijwilligers hebben we het congres gerealiseerd. Het congres had als thema ‘Go with the flow’ met alles erop en eraan, inclusief lasershow en een optreden van Edsilia Rombley. Het werd gehouden in de RAI met aansluitend een legendarisch feest in de Beurs van Berlage. In 2023 wordt het wereldwijde congres wederom in Amsterdam gehouden. ”

Hans Nieuwlands en zijn vrouw Dana: “Ik zie ernaar uit om samen te gaan genieten van onze gouden jaren”

Welke andere hoogtepunten wil je memoreren?

“Inhoudelijke hoogtepunten die ik wil noemen zijn het door IIA Nederland georganiseerde jaarlijkse congres, het commissarissensymposium en de lancering van het Ambition Model met de bijbehorende tools. De congressen werden elk jaar beter: het aantal deelnemers steeg, de kwaliteit van de sprekers en de locaties werden beter. Kijkend naar het IIA zelf, dan hebben we de afgelopen jaren de organisatie verder geprofessionaliseerd. We hebben bijvoorbeeld een event manager, een communicatiespecialist en een vaktechnisch manager aan ons weten te binden. Verder doen we het beter dan alle andere IIA-instituten als het gaat om kwaliteitstoetsingen van auditfuncties. Wij hebben de hoogste dekkingsgraad. Het bestuur heeft vanaf het begin de kwaliteitstoetsingen onder de collega’s flink gepromoot. Dat heeft effect.”

Welk advies wil je aan internal auditors meegeven?

“Invest in yourself! Dit was het thema van Larry Harrington (IIA Chairman of the Board 2015-2016 – red.) dat hij ook presenteerde op ons congres in het theater Flint in Amersfoort. Ik sluit me hier graag bij aan. Blijf je als internal auditor continu ontwikkelen, via het IIA maar zeker ook daarbuiten. Blijf niet te lang hangen op één plek en verander eens van bedrijfstak. Om niet bedrijfsblind en te veel onderdeel van de organisatiecultuur te worden, ben ik van mening dat een chief audit executive maximaal vijf tot zeven jaar bij dezelfde organisatie zou moeten werken. Door periodiek over te stappen blijft het tegelijkertijd ook uitdagend en leerzaam. En ten slotte: have fun!”

“We doen het beter dan alle andere IIA-instituten als het gaat om kwaliteitstoetsingen van auditfuncties. Wij hebben de hoogste dekkingsgraad”

Welke uitdagingen zie jij voor het IIA in de nabije toekomst?

“Het zal je niet verbazen dat het coronajaar 2020 ook voor het IIA zwaar is geweest. Diverse events, waaronder ons tweedaagse congres, konden niet doorgaan. Het heeft echter ook geleid tot innovaties bij de lesvormen en de manier waarop we digitaal conferenties en masterclasses organiseren. Ook 2021 blijft nog een onzeker jaar; het congres hebben we zekerheidshalve doorgeschoven naar september. Het IIA zal zich moeten blijven profileren en focus aanbrengen. We zullen dat de komende tijd grotendeels doen door ons nadrukkelijker te richten op woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en pensioenfondsen. Met andere stakeholders, zoals DNB en Autoriteit Financiële Markten (AFM), zullen we ook de dialoog moeten continueren en intensiveren. Een meer organisatorische uitdaging is de uitrol van een nieuw CRM-systeem om onze leden beter te kunnen bedienen. Met dit systeem kunnen leden gemakkelijker informatie ophalen en delen via verschillende platformen en communities.”

Wie neemt het stokje eigenlijk van je over als directeur IIA Nederland?

“Peter Hartog, onze manager Vaktechniek, neemt mijn rol vanaf 1 april 2021 over en zal dat combineren met een afgeslankte invulling van zijn vaktechnische rol. ”

Wat ga je doen na je afscheid bij IIA Nederland?

“Meer tijd spenderen aan het maken van openbare afspeellijsten op Spotify, zoals mijn playlist. Hier word je vrolijk van!  In het verleden heb ik muziekuitzendingen verzorgd voor een aantal Arnhemse ziekenhuizen. Toen ik voor KPMG op Curaçao werkte, had ik elke zondagavond een eigen radioprogramma bij Radio Korsou FM. In die tijd heb ik ook de Veronica Top-1000 uitgezonden. Dat was vijftien jaar voor het begin van de NPO Radio 2 Top-2000!
Ik wil graag (weer) meer gaan reizen met Dana. Dat is er de afgelopen twaalf maanden niet veel van gekomen door de beperkende maatregelen als gevolg van de pandemie. Ook wil ik Nederland beter leren kennen. Ik ben donateur geworden van het Landschap Noord-Holland en wij zullen zeker gaan wandelen op een groot deel van de honderd landgoederen die zij beheren. Verder wordt het weer tijd om museumjaarkaarten te kopen zodra die weer open zijn. Kortom, ik zie ernaar uit om met mijn vrouw Dana te gaan genieten van onze gouden jaren.”

Over
Hans Nieuwlands was tot 1 april 2021 directeur van IIA Nederland.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

Beter worden in goed zijn

Per 1 september 2023 heeft IIA Nederland (IIA) een nieuwe algemeen directeur, Danny Francken. Zijn motto voor het IIA: beter worden in goed zijn. Audit Magazine stelt de nieuwe directeur graag voor.

Lees meer