Van programmeur tot internal auditor

Van programmeur tot internal auditor

Auteur: Maroesja Kuut
3 min

Linda Post is sinds mei 2018 bestuurslid van het IIA en volgde in december 2020 Jantien Heimel op als voorzitter van IIA Nederland. Tijd om kennis te maken.

Het zijn enerverende tijden voor Linda Post. Niet alleen maakt ze de stap van penningmeester en vicevoorzitter naar voorzitter van het IIA, ook wisselde ze binnen ING van functie. Afgelopen september startte ze als chief audit executive in België en Luxemburg. Mooie stappen binnen het auditwerkveld. Toch begon ze haar carrière vanuit een hele andere hoek.

Van programmeur naar auditor

Post studeerde Informatica aan de Universiteit van Amsterdam en startte daarna als programmeur bij de Postbank. “Het bleek een vrij solistisch beroep, wat me al snel tegen begon te staan. Op een dag werd onze afdeling geaudit en dit wekte direct mijn interesse.” De werkwijze die zij zag, sprak haar aan: technisch, maar daarnaast het vele contact met collega’s. Ze besloot te starten met de RE-opleiding om vervolgens al snel over te stappen naar de afdeling system audit binnen ING. Om binnen de afdeling internal audit van ING te kunnen groeien was het destijds gewenst dat zij ook haar RA-titel ging halen. Zo gezegd, zo gedaan. Geen regulier pad, maar wel een waarmee ze de weg insloeg die ze vijftien jaar later nog volgt: die van internal auditor in binnen- en buitenland. “Het beroep internal auditor past echt bij mij. Naast de inhoud die ik belangrijk vind, is er veel interactie en ben je bezig met mensen meekrijgen om de organisatie te verbeteren. Voor mij is dit een perfecte combinatie.”

“Naast de inhoud die ik belangrijk vind, is er veel interactie en ben je bezig met mensen meekrijgen om de organisatie te verbeteren. Een perfecte combinatie”

Naar buiten kijken

Als auditor reisde Post veel voor haar werk. Zo was ze onder andere hoofd van de auditdivisie van ING in Azië. Daarna vertrok ze van Singapore richting Brussel en was ze verantwoordelijk voor de audits op het gebied van treasury  & financial markets. Eenmaal op een vaste basis in Nederland, wilde ze haar netwerk verbreden. Ook om beter voeling te houden wat er gebeurt buiten ING om. “Ik raakte in gesprek met John Bendermacher, destijds voorzitter van het IIA, en besloot mij aan te sluiten bij de commissie Kwaliteitstoetsingen IIA Nederland (KIN). Sinds tweeënhalf jaar zit ik in het bestuur van IIA Nederland. Dit jaar als penningmeester en vicevoorzitter en sinds de ALV van 7 decvember als voorzitter. Als penningmeester leer je de beroepsvereniging meer van binnenuit kennen, dus dit was een goede voorbereiding op mijn aankomende rol als voorzitter.”

Liefde voor het auditvak

Post vindt dat je als bestuur constant het vakgebied van internal audit onder de aandacht behoort te brengen en dient te promoten. De voorzitter speelt daarin als boegbeeld van de vereniging een belangrijke rol. “Het valt mij op dat de bestuurs- en commissieleden échte liefde voor het auditvak uitstralen. Die aandacht blijft nodig. Ik wil ons vakgebied onder de aandacht brengen in de media en dat belangengroepen en onderzoekscommissies het IIA als een natuurlijke partner zien. En naast promotie van ons vakgebied, is het als beroepsvereniging natuurlijk belangrijk de leden zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarbij telkens kijkend naar wat er gebeurt in de maatschappij en ons blijven afvragen of we de juiste dingen doen. Ik wil eraan bijdragen dat de leden zich met elkaar verbonden voelen en elkaar kunnen helpen. Met elkaar zijn we één club die zijn best doet voor ons vakgebied.

Als een van mijn eerste klussen als voorzitter schrijf ik het strategisch plan voor 2021. Tijdens de afgelopen heidag met het bestuur zijn er weer goede ideeën naar voren gekomen om het IIA verder te versterken. De coronacrisis heeft ons naast een boel kopzorgen ook nieuwe inzichten gegeven. Kijk maar naar ons opleidingsaanbod waar de combinatie tussen fysiek en online onderwijs een blijvertje lijkt. Ik geloof dat we als vereniging van dit soort ontwikkelingen sterker worden en zal dit zeker laten terugkomen in het plan voor 2021. Ik wil de rol van voorzitter net zo goed voortzetten als Jantien Heimel. Complimenten aan haar, ze heeft het echt fantastisch gedaan.”

Voormalig voorzitter IIA Jantien Heimel:
“IIA heb ik leren kennen als een vereniging met veel betrokken leden die graag van elkaar leren over ontwikkelingen in ons prachtige vak. Ik heb hier altijd veel energie en inspiratie van gekregen en ik verwacht dat Linda dat ook krijgt, ook in deze tijden van online communiceren.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
1 like

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

Geven maakt gelukkig!

Op het IIA Congres van 2020 met het thema ‘Passie & Purpose’, spreekt Hanna Verboom over de kracht van geven. Wat hebt u geleerd van uw jeugd in Afrika? “Heel veel! Het was een geweldige jeugd. Een van de belangrijkste dingen was misschien wel dat ik heb gezien hoe gelukkig mijn vader werd van het […]

Lees meer