Voor leden en door leden

Voor leden en door leden

Auteur: Linda Post
2 min

Het is als nieuwe voorzitter altijd spannend om het stokje over te nemen, en met name in de huidige omstandigheden waarin veel leden thuis werken en netwerken binnen ons vakgebied momenteel alleen op afstand kan.

Een belangrijk onderwerp van gesprek in het bestuur is bijvoorbeeld ‘kunnen we het komend jaar nog een IIA Congres organiseren?’ Het IIA Congres is een belangrijk jaarlijks event voor leden om bij elkaar te komen, te praten over ons vakgebied, en ideeën uit te wisselen zodat we vol inspiratie weer verder kunnen. Ook het houden van classroomtrainingen is momenteel beperkt mogelijk. Een van de alternatieven waar we momenteel mee experimenteren, is het organiseren van hybride bijeenkomsten. Bij dergelijke bijeenkomsten is een deel van de leden fysiek aanwezig en een deel volgt de sessie online. De uitdaging hierbij is om beide communicatiekanalen zo goed mogelijk te benutten. Enerzijds lopen we hierbij tegen de beperking aan dat we met minder mensen in één ruimte bij elkaar kunnen komen. Anderzijds ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden. Zo bleek bij de laatste leden­vergadering, die online was, dat we een grotere groep kunnen bereiken en er meer leden kunnen deelnemen aan de ledenvergadering.

Dit nummer van Audit Magazine heeft als thema robotic process automation (RPA), een onderwerp waar nog veel vragen over zijn. Bijvoorbeeld: zijn de robots vergelijkbaar met macro’s? Bij macro’s worden scripts uitgevoerd, hierbij zijn met name IT general controls van belang. Of gaan deze scripts verder en worden ook berekeningen uitgevoerd? Zo ja, dan worden de checks op application controls noodzakelijk. Of zijn de robots meer geavanceerd en nemen ze ook beslissingen op basis van modellen? Zo ja, dan moeten model-riskspecialisten betrokken worden bij de audit. Dit is typisch een gebied waar leden elkaar kunnen ondersteunen door het delen van ervaring en het opstellen van best practices.

‘Voor leden en door leden’ blijft dan ook het belangrijkste thema van het IIA. Het IIA strategisch plan onderkent drie doelstellingen: een sterke beroepsgroep, gekwalificeerde audit professionals en het bieden van toegevoegde waarde voor alle IIA-leden. Het is mooi om te zien dat vele leden als vrijwilliger bijdragen aan het vakgebied. Bijvoorbeeld door het geven van een presentatie of training of door zitting te nemen in een commissie. Denk hierbij aan de commissie Professional Practices, de Benchmarkingcommissie, de PAS-commissie, de redactie van Audit Magazine of de commissie Young Professionals. Ook voor het komende jaar zijn er weer vrijwilligers nodig en kunnen leden zich aanmelden door sturen van een mail naar het IIA.

Als nieuwe voorzitter ben ik trots op het IIA als vereniging en hetgeen al is bereikt om onze beroepsgroep onder de aandacht te brengen. Mijn voorganger Jantien Heimel heeft hier als bestuurslid een fundamentele rol in gespeeld. Vanaf deze plek wil ik haar dan ook bedanken voor het fantastische werk dat ze heeft verricht de afgelopen jaren.

Over
Linda Post is voorzitter van IIA Nederland.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
1 like

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

In het echt weer samen

Na bijna drie jaar vond in mei 2023 weer een fysieke algemene ledenvergadering plaats. Het was ontzettend fijn om weer bij elkaar zijn. Graag praat ik degenen bij die daar niet bij konden zijn.

Lees meer