Luisteren

Luisteren

Auteur: Linda Post
2 min

Het woord audit is afgeleid van het Latijnse ‘audire’, wat horen of luisteren betekent. De etymologie van het woord audit is symbolisch. Immers, een van de kerncompetenties van een organisatie-onderzoeker is luisteren.

Luisteren is tegenwoordig ook een middel om kennis te vergaren en ontwikkelingen op allerlei vlakken bij te houden. Bedenk een onderwerp en daar zijn talloze podcasts over te beluisteren. Mijn observatie is dat het beluisteren van podcasts tijdens de coronaperiode een enorme vlucht heeft genomen.

Net als vele anderen ben ik door corona meer gaan wandelen. Sinds enige tijd luister ik tijdens het wandelen naar diverse podcasts. Ik merk dat ik me veel beter kan concentreren als ik loop. Hoe fijn is het om je ‘10.000’ stappen te halen en tegelijkertijd op een leuke manier bijgepraat te worden over de nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied. Of aanpalende vakgebieden.

We zijn als IIA-bestuur erg trots dat we dit jaar een serie van tien podcasts hebben uitgebracht onder de naam Audit Cast, speciaal voor internal auditors. In elke aflevering gaat Peter Hartog samen met een redacteur van Audit Magazine in gesprek met een deskundige over een onderwerp. De volgende Audit Casts zijn inmiddels uitgebracht:­
­

  • Sustainability met Wim Bartels (Deloitte);
  • Governance/maatschappelijk verantwoord ondernemen met prof. Leen Paape;
  • Supply Chain & 3rd party risk met Emmanuel van Zandvoort (BDO);
  • Psychologische veiligheid met Ignatia Mannoe;
  • Cybersecurity met Ronald van de Langeberg (InAudit);
  • Ethiek en integriteit Muel Kaptein (KPMG);
  • Tech-based audit met Vincent Damen (Protiviti);
  • Organisational resilience met Michel Kee & Isabel van Maaren (Mazars);
  • De rol van de IAF in good governance met Robert Bogtstra (ONERisk Advisory);
  • Agile auditing met Mark Daamen (Ferocia) en Roel van Lierop (Jumbo).

De podcasts zijn te beluisteren op de IIA-website, op de website van Audit Magazine en via Spotify. Ik ben heel benieuwd wat de IIA-leden hiervan vinden. Wat spreekt je aan? In welke onderwerpen is interesse en hoe kunnen we de podcasts nog beter maken. Stuur je feedback naar [email protected].

Daarnaast heeft IIA Global ook twee series uitgebracht. Deze zijn in het Engels te beluisteren. De afleveringen die hier worden gepost zijn alleen beschikbaar voor IIA-leden. De eerste serie heet ‘Getting started with’, een leuke serie met korte video’s van maximaal 10 minuten over de verschillende fasen van een auditproces. Deze video’s zijn ook heel geschikt om met auditors te delen die net nieuw zijn in het vak. Inmiddels zijn hier vijf afleveringen van beschikbaar. In de eerste video, ‘The Audit Plan’ wordt uitgelegd hoe een auditplan tot stand komt en worden tips gegeven over hoe je de organisatie kunt betrekken bij het bepalen van het auditplan. De rest van de serie neemt je mee in de cyclus van een audit:
­

  • Getting started with… Planning;
  • Getting started with… Interviewing;
  • Getting started with… Fieldwork;
  • Getting started with… Reporting.

De tweede serie heet ‘All things internal audit’. De afleveringen in deze serie gaan over diverse onderwerpen, zoals ‘Data analytics and data governance’; ‘ESG in 2023: evolving from compliance to value creation’; Harnessing digital technology and innovation in internal audit’; ‘Diversity, equity and inclusion (DEI)’; en ‘Forging the future of the profession’. Daarnaast zijn er enkele afleveringen specifiek over fraude: ‘Fraud Podcast – Cooking the Books’; ‘Fraud Podcast – Help Wanted’; en ‘Fraud Podcast – Little Shop of Thieves’.

Ik wens iedereen veel luister- (en wandel)plezier!

 

Over
Linda Post is voorzitter van IIA Nederland.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

Is de IAF nog wel relevant?

Een van de speerpunten van 2022 van het IIA is het ondersteunen van internal auditfuncties (IAF) op het gebied van innovatie van ons vakgebied. De aanleiding hiervoor is de vraag wat de toekomstige rol van de IAF binnen de organisatie kan zijn.

Lees meer

Doelstellingen en speerpunten 2022

IIA Global heeft recent haar visie en missie herijkt. De missie van het IIA is ‘sturing geven aan het internal auditberoep en het versterken van haar toegevoegde waarde voor belanghebbenden via empowered leden’.

Lees meer