Klaar voor GIAS!?

Klaar voor GIAS!?

Auteur: Linda Post
2 min

Het thema van deze editie is strategie. Een belangrijk element van de IIA-strategie is dat internal auditfuncties (IAF’s) wereldwijd gebruikmaken van dezelfde standaarden, het IIA Professional Practices Framework (IPPF). Om actueel en relevant te blijven, is het dan ook van belang dat standaarden regelmatig worden geüpdatet op basis van maatschappelijke ontwikkelingen.

De huidige standaarden zijn inmiddels zeven jaar oud, begin januari 2024 publiceerde het IIA na een uitgebreid consultatieproces de nieuwe Global Internal Audit Standards (GIAS). Deze standaarden zullen vanaf 2025 van toepassing zijn. Veel auditafdelingen zijn reeds gestart met voorbereidende acties om de werkwijze en procedures aan te passen om vanaf 2025 te voldoen aan de nieuwe standaarden. Vanuit IIA Nederland zijn we nauw bij de totstandkoming betrokken geweest, zie het interview met Peter Hartog.

Een belangrijke tool voor de IAF is ook het Internal Audit Ambition Model (IAAM). Met dit model kan een IAF het huidige kwaliteitsniveau bepalen. Het huidige model is op dit moment nog gebaseerd op 2017 IPPF, maar nu de nieuwe standaarden zijn gepubliceerd wordt er momenteel hard gewerkt aan een update van dit model. Het geactualiseerde model wordt in de loop van 2024 verwacht en zal IAF’s helpen bij de implementatie van de nieuwe standaarden.

Wat betekent de nieuw IPPF voor het certified internal audit (CIA) examen? Vanzelfsprekend wordt vanaf 2025 ook het CIA-examen aangepast aan de nieuwe standaarden. Leden kunnen in 2024 nog examen doen op basis van de huidige richtlijnen. In januari is er een oproep gedaan aan een selecte groep leden om samen te gaan studeren voor het CIA-examen. Op vrijwillige basis samen de zelfstudie oppakken en daarmee een stok achter de deur hebben om daadwerkelijk in 2024 de CIA-titel te gaan behalen. De oproep leidde uiteindelijk tot een hele leuke gemixte groep van twintig personen die allemaal dezelfde drive hebben. Samen met algemeen directeur Danny Francken is op vrijdag 9 februari 2024 de studiegroep ‘officieel’ van start gegaan. Zij gaan de uitdaging aan om in 2024 te slagen voor de examens. Interesse in deze groep? Neem dan contact op met Danny Francken.

Ten slotte zijn we als bestuur ook bezig met de voorbereidingen van het IIA Congres op 21 en 22 juni 2024 met als thema ‘Conformance & Performance’. Het IIA organiseert al vele jaren een congres voor haar leden. In twee dagen krijgen internal auditors gelegenheid om nieuwe kennis op te doen en te netwerken met vakgenoten. Het programma kent plenaire sessies en de mogelijkheid te kiezen uit diverse parallelsessies voor een gevarieerd programma dat aansluit bij de persoonlijke voorkeuren van de internal auditor. Onderwerpen die aan bod komen zijn cybersecuerity, artificial intelligence, human capital, cultuur (sociaal gedrag, ethisch gedrag, psychologische veiligheid), duurzaamheid (ESG), innovatie in het vakgebied. Aanmelden kan via de IIA-website.

Ik kijk er naar uit om jullie tijdens het IIA Congres op 20 en 21 juni 2024 te ontmoeten!

 

Over
Linda Post is voorzitter van IIA Nederland.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

Is de IAF nog wel relevant?

Een van de speerpunten van 2022 van het IIA is het ondersteunen van internal auditfuncties (IAF) op het gebied van innovatie van ons vakgebied. De aanleiding hiervoor is de vraag wat de toekomstige rol van de IAF binnen de organisatie kan zijn.

Lees meer