Internal audit is topsport!

Internal audit is topsport!

Auteur: Linda Post
2 min

In juli 2024 zijn de Olympische spelen in Parijs. Topsporters trainen jaren om op olympisch niveau te presteren. Welk vergelijk is er te maken met internal audit? Is voldoen aan de verwachtingen voldoende? Of wil je als internal auditfunctie (IAF) streven naar de beste presentaties?

‘Conformance & Performance’ is het thema van het IIA Congres op 20 en 21 juni 2024. Bij dit congres draait alles om de keuze tussen het voldoen aan verwachtingen en het overtreffen van verwachtingen. Ik noem dat excelleren. Vergelijkbaar met topsport, waar uitdagingen onontkoombaar zijn. Wanneer presteer je als IAF? De kerntaak van een IAF is het geven van assurance aan bestuurders, maar als IAF wil je ook toegevoegde waarde bieden aan de organisatie.

Wat kun je van het IIA Congres in 2024 verwachten? Evenals vorige jaren ontvangen we opnieuw meer dan zeshonderd vakgenoten. In twee dagen krijgen internal auditors de gelegenheid te netwerken en nieuwe kennis op te doen, onder meer door nationale topsprekers en innovatieve inzichten van buiten en binnen het vakgebied. De topics die zullen worden besproken in de parallelsessies zijn onder meer artificial intelligence, cyber & resilience, human capital & cultuur, duurzaamheid (ESG) en innovatie in het vakgebied.

In het kader van het streven naar de beste presentaties wil ik ook graag het Internal Audit Ambition Model onder de aandacht brengen. Met dit instrument kun je het huidige kwaliteitsniveau van de IAF in kaart brengen. Noem het een nulmeting. Daarnaast kun je het geambieerde niveau aangeven en kun je voor jezelf de ‘route’ uitstippelen om het kwaliteitsniveau te vergroten. Het Ambition Model bestaat uit een zestal thema’s:

  • services & roles of internal auditing;
  • professional practises;
  • performance management & accountability;
  • people management;
  • organisational relationships;
  • governance structures.

Door middel van een zelfevaluatie kan worden beoordeeld wat het huidige prestatieniveau is van de IAF. Elk van deze zes thema’s kent vijf ambitieniveaus. De vijf ambitieniveaus illustreren de fasen waarin een IAF kan evolueren bij het definiëren, implementeren, meten, beheersen en verbeteren van de processen en praktijken om de ambities waar te maken. Level 1 en 2 betreffen het oprichten van een IAF. Bij level 3 voldoet de IAF aan de international professional practises framework (IPPF). Level 4 en 5 zijn meer ambitieus en overstijgen de IPPF-vereisten waarmee de IAF naar een hoger niveau wordt getild. Hoe het precies werkt, kun je zien in deze video.

De uitkomsten worden visueel weergegeven in een dashboard dat het IPPF-niveau, het huidige niveau van de IAF en het ambitieniveau van de IAF in beeld brengt. Het Ambition Model is gestart als Nederlands initiatief en wordt inmiddels al in meerdere landen gebruikt. In 2024 investeren wij verder in het Ambiton Model. Wij willen het model graag actualiseren met de nieuwe Global Internal Audit Standaarden (GIAS) die in 2024 worden uitgebracht en vanaf 2025 van toepassing zullen zijn.

 

Over
Linda Post is voorzitter van IIA Nederland.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

Zilveren jubileum IIA

In 1997 is onze vereniging, het Instituut van Internal Auditors Nederland, opgericht. Dit jaar bestaan we 25 jaar, een mijlpaal voor het internal auditvakgebied.

Lees meer