In het echt weer samen

In het echt weer samen

Auteur: Linda Post
2 min

Na bijna drie jaar vond in mei 2023 weer een fysieke algemene ledenvergadering plaats. Het was ontzettend fijn om weer bij elkaar zijn. Graag praat ik degenen bij die daar niet bij konden zijn.

Vanzelfsprekend stond het verenigingsverslag van 2022 op de agenda. Met gepaste trots noem ik de highlights van 2022: het 25-jarig bestaan van IIA Nederland, het lanceren van het  initiatief ‘Auditors voor charity’, het themanummer van het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB) over internal audit, en het verder versterken van de rol van internal audit in de Corporate Governance Code. Als bestuur hebben we behoorlijk wat tijd geïnvesteerd in het laatstgenoemde.

Op financieel gebied hebben we het jaar 2022 positief afgesloten. Doordat nog niet duidelijk was hoe Covid-19 zich zou ontwikkelen, hebben we gestuurd op kostenbeheersing. De kosten zijn dan ook daadwerkelijk gedaald. Daarnaast konden we meer evenementen organiseren waardoor onze opbrengsten hoger waren dan verwacht.

Van 10 tot 12 juli 2023 was de International IIA Conference in Amsterdam. De laatste keer dat de internationale conferentie in Nederland werd georganiseerd was in 2007. Dit jaar hebben we Nederland opnieuw op de kaart gezet.

Tot zover de terugblik, nu een blik vooruit. IIA Global bracht recent een geüpdatete versie uit van het ons bekende International Professional Practices Framework (IPPF). Het nieuwe framework is gepubliceerd voor consultatie en input kon worden gegeven tot en met mei 2023. De verwachting is dat het nieuwe framework formeel eind 2023 wordt uitgebracht en vanaf 2024 van toepassing zal zijn. Vanzelfsprekend hebben wij als bestuur, in samenwerking met de Commissie Professional Practices feedback gegeven op de consultatieversie. Een positief punt in de nieuwe structuur is dat verschillende documenten worden samengebracht met een nieuwe duidelijke opzet. We hebben enkele suggesties gedaan. Bijvoorbeeld meer aandacht voor een two-tierbestuur met een dagelijks bestuur en een raad van commissarissen, het bekende begrip trusted advisor, het onderscheid tussen assuranceopdrachten en adviesopdrachten, en onze voorkeur voor meer principle based- in plaats van rule based-standaarden.

Ook lanceren we dit jaar een gloednieuwe podcastserie van IIA Nederland: Audit Casts. Er zijn tien afleveringen met elk een ander onderwerp en inspirerende gast. In de Audit Casts gaat Peter Hartog samen met een redacteur van Audit Magazine in gesprek met vooraanstaande experts over actuele onderwerpen binnen het vakgebied van internal auditing. Laat je verrassen door de inzichten van deze deskundigen, onder meer over sustainability, ESG en de rol van de internal auditor daarbij, de ontwikkelingen in governance en risicomanagement, de balans tussen vertrouwen en control, cybersecurity en psychologische veiligheid.

Tenslotte hebben we tijdens de ALV helaas afscheid genomen van Marie Claire Engels als bestuurslid. We hebben Roosmarijn Petter, een Young Professional, als nieuw bestuurslid mogen verwelkomen. Als bestuur willen we graag meer aandacht besteden aan onze Young Professionals. Met Roosmarijn is ook de nieuwe generatie auditors beter vertegenwoordigd.

 

Over
Linda Post is voorzitter van IIA Nederland.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

Is de IAF nog wel relevant?

Een van de speerpunten van 2022 van het IIA is het ondersteunen van internal auditfuncties (IAF) op het gebied van innovatie van ons vakgebied. De aanleiding hiervoor is de vraag wat de toekomstige rol van de IAF binnen de organisatie kan zijn.

Lees meer