“Uiteindelijk gaat het om één ding: de kwaliteit van de medewerker”

“Uiteindelijk gaat het om één ding: de kwaliteit van de medewerker”

Auteur: Jip Olieroock MSc RO CIA
Beeld: iStock
4 min

In de rubriek Passie voor het vak spreekt Audit Magazine met mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het vak internal auditing. Deze keer Thijs Smit, director Internal Auditing bij SHV, en met een lange staat van dienst voor het IIA. Hij is oud-voorzitter van het IIA en onder andere ook voormalig president van ECIIA.

Hoe kwam u met het vak internal auditing in aanraking?

“In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw zat ik op de leao en stond er een leuke advertentie in mijn schoolagenda: “RA de man in het middelpunt”. Dat sprak mij aan en dus besloot ik al op vijftienjarige leeftijd om RA te worden. Ik heb mijn stage op de heao gedaan bij KKC, een voorganger van KPMG. Auditing vond ik prachtig, maar het steeds van de buitenkant kijken naar een bedrijf vond ik niet prettig. In 1978 ben ik bij de PTT begonnen als een soort trainee. Toen er na een paar maanden een functie bij de interne accountantsdienst beschikbaar kwam, greep ik die kans met beide handen. Ik heb negentien jaar bij de internal auditfunctie (IAF) van de PTT gewerkt.”

U hebt een brede staat van dienst. Wat vindt of vond u het leukst om te doen?

“Ik heb elf functies vervuld binnen Internal Audit en ik heb van elke baan genoten. Het leukste vind ik elke keer weer het uitbouwen van de IAF. Op tijd signalen geven over de risico’s die worden gelopen, maar ook vooral een bijdrage leveren aan de bedrijfsvoering van de onderneming. Bijvoorbeeld het geven van advies over de effectiviteit van de controls of het coachen van nieuw management. Het leukste tot nu toe is mijn baan bij SHV. Dit jaar bestaat SHV 120 jaar en het is een fantastisch bedrijf om voor te werken. Succesvol, geen franje en goed voor de medewerkers. Het is een immens groot familiebedrijf (zou in de AEX zeker in de Top-10 hebben gestaan met 20 miljard euro omzet en 60.000 medewerkers) waar ik al vijf jaar een IAF aan het opzetten ben vanaf het nulpunt. Een prachtige uitdaging waar ik mijn handen aan vol heb. Het is mooi om te zien hoe we vanuit het niets een IAF hebben opgebouwd die wordt gewaardeerd in onze organisatie en die een waardevolle bijdrage levert. We doen dit met een kleine, zeer getalenteerde groep van medewerkers. Na vele jaren in Internal Audit kom ik toch steeds meer tot de conclusie dat het uiteindelijk maar om één ding gaat: de kwaliteit van de medewerker.”

“Het kijken naar je onderneming met een helicopterview is een prachtige ervaring en verveelt me nooit. Het allermooiste vind ik de diversiteit van ons werk”

Wat maakt het vak zo mooi?

“Het vak Internal Audit heeft een heleboel mooie facetten. Je kunt op vele manieren een bijdrage leveren aan de organisatie waarvoor je werkt. Ik heb leiding mogen geven aan zes totaal verschillende internal auditfuncties. De reden daarvoor was dat elke organisatie weer een compleet verschillende behoefte had aan assurance en ondersteuning. Het is iedere keer weer een mooie uitdaging om maatwerk te leveren dat past bij de organisatie waarbinnen de IAF moet werken. Daarnaast krijg je binnen de IAF een volledig overzicht van de hele onderneming. Alle systemen, businessunits, activiteiten en veel meer elementen zitten in het bereik van de IAF. Het kijken naar je onderneming met een helicopterview is een prachtige ervaring en verveelt me nooit. Het allermooiste vind ik de diversiteit van ons werk. De ene dag heb je een gesprek met een medewerker in het magazijn of beoordeel je een groot project in Australië en de andere dag heb je een interview met de CEO of de CFO. Vooral dit bungee jumpen door alle structuren van de organisatie heen vind ik het allermooiste van ons vak.”

Hoe ziet u het vak zich ontwikkelen de komende jaren?

“Ik denk dat de omgeving van organisaties steeds sneller zal veranderen en dat het steeds crucialer wordt om daar snel op in te kunnen spelen. De IAF zal hier ook op in moeten gaan. Meer flexibel worden en goed naar buiten kijken. Vroeger hadden we de bekende vijfjaren planning. Tegenwoordig is het opstellen van een goede jaarplanning al een hele uitdaging en werk ik zelf steeds meer met een ‘roll forward’ kwartaalplanning. Aangezien Internal Audit een vak is dat zo langzamerhand ‘mature’ wordt zie ik het gereedschap voor de internal auditor sterk verbeteren. Vroeger ging je met een standaard checklist naar de inkoopafdeling, tegenwoordig maak je vooraf een maatwerklijst met hele specifieke vragen gebaseerd op een data-analyse die je vooraf hebt laten doen.”

Thijs Smit: “Vergeet niet regelmatig van organisatie te veranderen”

Welke verandering zou u graag zien in het vak?

“We zien gelukkig steeds meer dat Internal Audit als een professioneel vak wordt gezien waarvoor je een opleiding moet volgen en de nodige ervaring op moet doen voordat je het zelfstandig kunt uitoefenen. Helaas komt het nog steeds voor dat mensen zonder opleiding binnen Internal Audit worden geplaatst en meteen zelfstandig aan het werk gaan. Erg pijnlijk vind ik dat het zelfs voorkomt dat iemand zonder een achtergrond in Internal Audit en zonder papieren wordt benoemd tot CAE. Je zet toch ook niet een medewerker zonder juridische opleiding op de positie van legal counsel? Het zou mooi zijn als hier nog eens minimumeisen voor zouden komen.”

Wat doet u het liefst wanneer u niet met het vak bezig bent?

“Ik vind het leuk om te reizen en kennis te maken met nieuwe culturen. Daarnaast vind ik het lezen van boeken, vooral van Scandinavische schrijvers, heerlijk ontspannend. Ik mag ook graag koken en hoop dat ooit nog eens te doen met groenten uit mijn eigen moestuin. Lezen en reizen doe ik gelukkig regelmatig, maar koken met groenten uit de eigen moestuin is een droom die ik hoop te vervullen als ik parttime ga werken.”

Wat is uw advies aan de nieuwe generatie auditors?

“Geniet van ons prachtige vak en vergeet niet regelmatig van organisatie te veranderen. Ik heb negentien jaar bij de PTT/KPN gewerkt en ondanks dat ik zes verschillende banen heb gehad op hele diverse gebieden was dat achteraf gezien toch te lang. Het auditen in een nieuwe omgeving geeft je veel energie en zorgt voor veel nieuwe ervaringen waardoor je een betere auditor wordt.”

Over
Thijs Smit is 38 jaar internal auditor. De laatste 22 jaar als CAE bij achtereenvolgens Post NL, Hoogovens, Ahold en SNS REAAL. Hij werkt nu alweer vijf jaar bij SHV.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp: