“Internal auditor ‘ont-dekt’ zaken voor het management”

“Internal auditor ‘ont-dekt’ zaken voor het management”

Auteur: Naeem Arif RO EMIA
Beeld: Shutterstock
4 min

In de rubriek Passie voor het vak spreekt Audit Magazine met mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het vak internal auditing. Deze keer Sander Weisz, corporate director Internal Auditing bij USG People.

Hoe kwam u in aanraking met het vak internal auditing?

“Ik werkte bij het ministerie van Justitie (1996) en een collega, Frans Rijkschroeff, had zich opgegeven voor een post-hbo-opleiding operational auditing. Onbekend met dat vakgebied las ik de folder van de Haagse Hogeschool door en dacht: dat ga ik ook doen. Samen met Frans ben ik toen bij Arie Molenkamp in de schoolbanken gekomen. Ik was altijd al geïnteresseerd in de beheersing en besturing van organisaties, dit werd versterkt tijdens mijn studie Economie. De beschouwende en enthousiaste wijze waarop Arie lesgaf was voor mij een verademing: het gaf inzicht en overzicht. Inzicht in waar besturing en beheersing over gaat en in het auditen daarvan. Ik ben na de afronding van die opleiding voor Arie gaan werken bij KPMG en ben vervolgens de postmaster RO-opleiding gaan doen.”

U hebt een brede staat van dienst. Wat vindt of vond u het leukst om te doen?

“Auditing heeft veel leuke facetten, en als ik terug kijk dan zie ik vele jaren van auditingplezier. Wat ik het leukst vind is om met een paar collega’s te brainstormen over hoe we iets gaan onderzoeken: wat is nu de vraag en wat is de vraag achter de vraag, wat willen wij daarvan onderzoeken, hoe zetten wij dat onderzoek op? Et cetera. Ik vind het fijn om tijdens zo’n sessie vaktechnisch de degens te kruisen en gezamenlijk creatief naar oplossingen te zoeken. Samen iets creëren wat je vooraf nooit zelf had kunnen bedenken, dit natuurlijk naast de lol en het plezier van het brainstormen zelf.”

“Ontdek je vakgebied. Begrijp goed wat de kern van auditing is, waarvoor wij op aarde zijn, wat onze rol is”

Wat maakt het vak zo mooi?

“Je ‘ont-dekt’ zaken voor het management en brengt risicovolle kwesties over het voetlicht waardoor het management inzicht krijgt in datgene waar verbeterpotentieel zit. En je doet dat door te onderzoeken en te analyseren. Dit geheel maakt auditing voor mij mooi. De verscheidenheid aan onderzoeken die je uitvoert en de diversiteit aan omgevingen waarin je opereert maken auditing ook boeiend en afwisselend.”

Hoe ziet u het vak zich ontwikkelen de komende jaren?

“Zoals velen kan ik hierop antwoorden met: alles wat te maken heeft met verdere toepassing van IT en de psychosociale vakgebieden, of het nu gaat om (IT-)beveiliging of de culturele en sociale context van een organisatie. Maar we mogen niet vergeten wat dit betekent voor de voor mij belangrijke basisvraag van internal auditing: doen wij als organisatie de goede dingen? Deze vraag vormt de continue en tijdloze toegevoegde waarde van internal auditing. Ondanks de vaktechnische ontwikkelingen blijft onze taak om het topmanagement de spiegel voor te houden als het gaat om de sturing en beheersing van de organisatie zodat de juiste zaken op het juiste moment worden geadresseerd. De aard van de werkzaamheden van internal auditing kunnen drastisch veranderen, maar de basisfunctie blijft gelijk.”

Sander Weisz, USG People: “Het beste onderzoek of het mooiste rapport heeft geen toegevoegde waarde als het management niet daadwerkelijk nadenkt over het door ons gerapporteerde”

Welke verandering zou u graag zien in het vak?

“Er wordt al veel ontwikkeld voor ons vakgebied, meer en meer worden theorieën en methoden uit andere vakgebieden gebruikt voor het opzetten en uitvoeren van audits. Dit is iets waaraan elke auditor een bijdrage kan leveren. Daarnaast zou ik willen dat ons vakgebied nog effectiever wordt in het overbrengen van onze boodschap. Het beste onderzoek of het mooiste rapport heeft geen toegevoegde waarde als het management niet daadwerkelijk nadenkt over het door ons gerapporteerde. Alleen als wij op de juiste wijze communiceren wat wij willen overbrengen komt de boodschap aan. Tevens is het van belang om bewust om te gaan met ons gedrag binnen de organisatie en de effecten daarvan. Mijn inschatting is dat onze toegevoegde waarde verder verbetert als wij aan dergelijke punten nog meer aandacht besteden.”

Wat doet u het liefst wanneer u niet met het vak bezig bent?

“Wat is er anders dan? Nee, flauwekul. Ik vind het fijn om in mijn vrije tijd te wandelen, te sporten (cardiofitness, Tai Chi) en soms vind ik het lekker om eens rustig een boek te lezen of een film te kijken. En dit samen doen met mijn vriendin en kinderen maakt het ideaal. En ik denk dat ik ga starten met gitaarles. Niet dat ik talent heb, maar het lijkt me leuk om te doen.”

Wat is uw advies aan de nieuwe generatie auditors?

“Mijn advies is eigenlijk een open deur: ontdek je vakgebied. Begrijp goed wat de kern van auditing is, waarvoor wij op aarde zijn, wat onze rol is. Ga er dan vervolgens creatief en met een rechte rug mee aan de slag. Blijf bijleren en laat je coachen (zowel vaktechnisch als persoonlijk). Promoot ons vakgebied door het uitvoeren van relevante en goed uitgevoerde audits en verrijk het met nieuwe invalshoeken. Creëer die relatie met je stakeholders waardoor je gesprekspartner bent, zodat je de grootste kans hebt dat je boodschap wordt gehoord. En geniet bovenal van datgene wat je doet.”

Over
Sander Weisz vervulde auditfuncties bij VluchtelingenWerk, het ministerie van Justitie, KPMG en KPN. Op dit moment werkt hij bij USG People waar hij zich richt op risicomanagement en auditing. Weisz vervulde verschillende bestuursfuncties bij de SVRO en het IIA, beginnend met de fusie tussen de VRO en het IIA en eindigend als voorzitter van het IIA. Daarnaast geeft hij sinds 1998 (parttime) trainingen en opleidingen op het gebied van auditing, risicomanagement, leidinggeven en control.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp: