Een holistische blik in de auditwereld

Een holistische blik in de auditwereld

Auteur: Jessie Tacke MSc
Beeld: Adobe Stock
9 min

In de rubriek Junior versus senior gaat een young professional in het vakgebied het gesprek aan met een doorgewinterde professional. Dit keer zijn dat Yanna Hoogenraad, internal auditor bij Achmea, en Trudy Winnemuller, die vanuit haar eigen adviesbureau betrokken was bij een implementatietraject bij een bedrijfsonderdeel van Achmea.

Drijfveer in het werkende leven

Yanna Hoogenraad (YH): “Ik vind het mooi om via deze weg het gesprek met je aan te gaan en ben erg benieuwd naar het verschil dat jij wil maken in jouw werkende leven. Wil je me daar wat meer over vertellen?”

Trudy Winnemuller (TW): “Ik denk daar eigenlijk nooit zo expliciet over na. Wat mij drijft in mijn werk, maar ook privé, is of ik er blij van kan worden. Ik wil ergens een hoop tijd, energie en moeite in stoppen, maar het moet me dan wel een bepaalde mate van plezier of blijdschap opleveren. Dit plezier haal ik uit het nastreven van een gezamenlijk doel met mensen waarmee dit goed voelt. Als de samenwerking echt goed is en je op een lijn komt, is het resultaat ook bijna altijd goed. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Dan haal je de juiste informatie bij elkaar op en kunnen verstandige besluiten worden genomen.”

Samenwerking in het duurzaamheidstraject

YH: ”Samenwerking en op een lijn komen herken ik ook als het gaat om impact maken op het gebied van duurzaamheid. Je moet een beginpunt afspreken en dan van start gaan. Maar natuurlijk ook rationeel blijven en gedurende de weg blijven bijstellen. Bij Achmea merk ik dat we gewend zijn zaken met elkaar te bespreken en af te stemmen. Hoe ervaar jij dit?”

Trudy Winnemuller: “Het is belangrijk om niet altijd compromissen te sluiten”

TW: “Bij Achmea zijn medewerkers open, luisterend en bereid tegenargumenten aan te dragen, wat meer draagvlak oplevert door overleg en afspraken. In kleinere organisaties gebeurt dit directer met minder overleg en meer focus op praktische zaken. Maar ook daar is draagvlak essentieel. Bij al mijn opdrachtgevers zie ik dat de snelle invoering van complexe duurzaamheidsregels veel van organisaties vraagt. Deze trajecten zijn lastig: eerst bepalen hoe aan de eisen te voldoen, en dan moet dit in hoog tempo geïmplementeerd worden. Dat leidt soms tot weerstand.”

Carrière en levenslessen voor jonge auditprofessionals

YH: “Hoe zag jouw carrière er voor jouw rol bij Achmea uit?”

TW: “In 1998 studeerde ik af als econoom. Daarna begon ik als management trainee bij Fortis Bank. Na mijn traineeship werkte ik daar als junior accountmanager corporate, maar na een auto-ongeluk waarbij mijn auto doormidden was en ik zelf gelukkig niet, besloot ik mijn leven anders in te richten. Ik werkte daarop een jaar als journalist en haalde in de avonduren mijn propedeuse journalistiek in Tilburg. Maar ik miste de financiële sector, daarom besloot ik toch weer terug te keren. Na een korte periode bij Robeco werkte ik vijf jaar als toezichthouder bij de AFM. In 2008 stapte ik over naar De Nederlandsche Bank (DNB), net voor de bankencrisis. Die periode vormde mijn carrière enorm.”

“In 2017 vertrok ik bij DNB om meer tijd voor mijn gezin en mezelf te hebben. Ik werd zelfstandige. Sindsdien heb ik verschillende opdrachtgevers geholpen met toezicht- en compliancegerelateerde zaken. Ik heb best een druk cv met veel verschillende stappen en met name de keuze voor zelfstandigheid was een stap waar ik zelf wat nerveus over was. Maar toch zou ik jonge mensen zeker willen adviseren om te doen waar ze gelukkig van worden. Keuzen maken en ervoor gaan. Probeer dingen uit, het maakt je autonoom en je leert van elke ervaring.”

Yanna Hoogenraad, Achmea: “Om de juiste dingen te doen als auditor is een holistische benadering nuttig. Dit om grip te houden op impact van de materie”

YH: “Ik vind het soms lastig om hier een goede balans in te vinden. Als je een ongeluk zoals dat van jou meemaakt, ga je beter nadenken over wat je nu écht wilt. Heb je in je carrière ervaringen opgedaan die ik moet vermijden?”

TW: “Ik denk dat het heel belangrijk is om niet altijd compromissen te sluiten. Als het enorm tegen datgeen waarin je gelooft ingaat, dan moet je je daartegen uitspreken. En indien nodig escaleren. Ik heb mensen meegemaakt die over hun eigen grenzen gingen, dan raakt het plezier in wat je doet wel zoek. Heb jij situaties gehad waarin je dacht dat je dit niet wilde of die je ongelukkig maakten in je werk?”

YH: “Mijn plezier in het werk kan verschillen van dag tot dag. Een tijd geleden ben ik me meer gaan specialiseren in wat ik leuk vind en waar ik energie uithaal. De inhoud van het werk en de samenwerking met collega’s van andere bedrijfsonderdelen geeft me veel uitdaging, plezier en inzicht. Ik vind het interessant om verschillende dingen te zien en mee te maken om zo een palet aan ervaring en vaardigheden te ontwikkelen.”

TW: “Dat denk ik ook, maar het blijft heel belangrijk dat je je er zelf prettig bij voelt. De jongere generatie werkt ontzettend hard, maar ik hoop echt dat ze dat doen in iets waar ze energie van krijgen. Als je veel dingen doet waar je geen energie van krijgt, sloop je jezelf. Ik denk dat het moedig is als je af en toe een sprong in het diepe durft te maken. Dit is op korte termijn misschien eng en spannend, maar kan je op langere termijn veel brengen. Er ligt een hele wereld voor jullie open. Probeer vooral ook veel uit.”

Yanna Hoogenraad: “Het is uitdagend en verrijkend om organisatiedoelen te halen, maar ook om in lijn met de verwachtingen van de maatschappij te acteren”

Focus op de kern van bedrijfsvoering

YH: “Toen ik je leerde kennen inspireerde je mij met jouw holistische blik. Hoe kunnen jonge auditprofessionals zich hier verder in ontwikkelen?”

TW: “Volgens mij is het als auditor cruciaal om te focussen op de kern van de bedrijfsvoering. In de financiële sector gaat het daarbij om het aantrekken en uitzetten van gelden. Vandaaruit kijk je naar hoe dat het beste en in lijn met de geldende eisen gedaan kan worden. Een holistische benadering is, meen ik, nodig om te evalueren of risico’s goed worden beheerst. Ook verderop in de bedrijfsvoering en daarbuiten.”

YH: “Het is uitdagend en verrijkend om organisatiedoelen te halen, maar ook om in lijn met de verwachtingen van de maatschappij te acteren. Neem bijvoorbeeld de verduurzaming van de geldstromen binnen de financiële sector. Het is van belang om te anticiperen op toenemende en aan verandering onderhevig zijnde risico’s, en te zorgen voor een robuuste overgang. Het is als een in beweging gebrachte trein waarvan de bestemming nog niet volledig bekend is. Om de juiste dingen te doen als auditor is een holistische benadering nuttig. Dit om grip te houden op impact van de materie.”

TW: “Het werkt voor mij en ik denk dat het juist ook motiveert om alles iets breder te bezien. Wetgeving lijkt soms slechts een formaliteit, maar het is belangrijk om hier actief naar te handelen. Naar verwachting zal er een aanzienlijke impact zijn op de verzekeringssector door de klimaatverandering, met toegenomen claims na bijvoorbeeld schade van overstromingen. De huidige wetgeving dwingt alle marktpartijen om hierop te anticiperen en goed na te denken over de waarschijnlijke impact op de eigen bedrijfsvoering.”

Er zijn geen domme vragen

YH: “Hoe kan een auditprofessional zich deze holistische blik eigen maken?”

TW: “Door goed naar een bedrijfsvoering te leren kijken en vragen te stellen. Ik ben een voorstander van veel vragen stellen. De angst om dom over te komen heb ik niet. Vooral ook in het geval van duurzaamheid, een nieuw en enorm groot thema, kun je niet alles al weten. Dus zul je vragen moeten stellen. De impact van de aanpassingen na de bankencrisis was groot, maar deze uitdaging is volgens mij veel groter en raakt meer partijen, met toenemende politieke druk. De volgende generatie laat ons niet laten doorgaan zoals we nu bezig zijn. Blijven vragen is essentieel om het doel helder te krijgen.”

Trudy Winnemuller, GRC & Regulatory Advisory: “De angst om dom over te komen heb ik niet. Je kunt niet alles al weten. Dus zul je vragen moeten stellen”

“Vooral binnen audit zie ik het belang van vragen stellen. Door vragen te stellen, creëer je een dialoog, begrip en verdieping. Ik heb nog nooit een domme vraag meegemaakt, zo lang als het maar een open en oprechte vraag is. Mijn middelste kind ergert zich soms aan mijn retorische vragen, omdat ze daar eigenlijk helemaal geen antwoord op hoeft te geven. Maar zelfs als je dat soort vragen stelt tijdens een audit, en dat gaat op de juiste toon, krijg je vaak een bruikbaar antwoord. Oprechte vragen leiden vaak tot oprechte antwoorden. Door te blijven vragen en door te vragen en goed te luisteren naar de antwoorden, creëren we écht begrip.”

YH: “Vragen blijven stellen helpt mij ook in een goede samenwerking. Het is belangrijk om een gedeeld beeld te hebben, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Je kunt een gesprek voeren waarvan je denkt dat het heel goed ging, maar als je het verslag stuurt, blijkt dat de ander het anders bedoelde. Het draait om op een lijn komen.”

TW: “Goede vragen leiden vaak tot meer acceptatie. Audits helpen bij het streven naar verbetering. Hoewel verandering eng kan zijn, brengt het vooruitgang. Medewerkers ervaren soms weerstand tegen audits, vooral als daar bijvoorbeeld beoordelingen van afhangen. Misschien is het ook een stukje perfectionisme. Om verschillende redenen kunnen auditresultaten leiden tot defensieve reacties en blokkades in de andere lines of defense. Maar het streven naar verbetering zou het belangrijkst moeten zijn.”

Goede fouten maken helpt

YH: “Denk je dat perfectionisme iets goeds is?”

TW: “Ik denk dat perfectionisme niet gezond is. Eindeloos poetsen leidt niet altijd tot meer glans. Het kan anderen van je vervreemden en jezelf bevriezen. Fouten maken is menselijk, ook al kan het frustrerend of zelfs beangstigend zijn. In mijn tijd als trainee bij het beheren van beleggingsfondsen maakte ik zomaar ongemerkt een fout die uiteindelijk een klein jaarsalaris kostte. Ik was in paniek, zag de claim al op me afkomen, maar mijn toenmalige leidinggevende benadrukte dat fouten kunnen gebeuren. Hij noemde het verlies ‘leergeld’ voor mij en de organisatie. Het betrokken proces werd direct aangepast. Ik heb daarvan echt geleerd. Fouten bespreken en goed kijken hoe ze in de toekomst voorkomen kunnen worden, is voor organisaties leerzamer dan een enkele betrokkene straffen. Ik denk ook dat acceptatie van dat waar mensen werken er fouten gemaakt worden, cruciaal is voor het beheer van operationele risico’s.”

Trudy Winnemuller: “Perfectionisme is niet gezond. Eindeloos poetsen leidt niet altijd tot meer glans. Het kan anderen van je vervreemden en jezelf bevriezen”

YH: “Misschien is het af en toe wel goed om een goede fout te maken. Zelf ben ik vrij perfectionistisch aangelegd. Een zeven is soms voldoende en de moeite voor een acht of negen is het niet altijd waard. Hoe meer je dat loslaat, hoe meer ruimte je jezelf geeft om te mogen leren. Loslaten kan groei accelereren. In een steeds complexere en dynamische omgeving wordt flexibiliteit en het vermogen om snel te leren ook steeds belangrijker. Hoe zie jij de toekomst?”

TW: “In de financiële sector zie je steeds meer effect van wetgeving omtrent data: zowel op het gebied van beheer daarvan als met betrekking tot nauwkeurige gegevensinvoer. Er komen mede daardoor steeds meer en ook nauwkeuriger data beschikbaar. Ook de toezichthouders werken al met AI om die data goed te kunnen analyseren. Audits zullen volgens mij ook in toenemende mate worden ondersteund door AI. Maar mensen richten nog steeds zelf organisaties in en daarmee blijven gedragsaspecten zeker zo belangrijk. Het is essentieel om te begrijpen dat de kwaliteit van de door die mensen geleverde input cruciaal is voor de output aan datazijde.”

YH: “Aan de ene kant heb je AI, data en methodieken en aan de andere kant meer zachte aspecten zoals cultuur en gedrag. Hoe zie jij de ideale auditor?”

TW: “AI wordt nog steeds geprogrammeerd door mensen, met een menselijke benadering. Daardoor zijn er biases in de resultaten ervan terug te zien. Daar zul je kritisch op moeten blijven. De AI-algoritmes verwerken grote aantallen data en helpen mensen bij het nemen van beslissingen. Ik geloof dan ook niet dat auditwerk uitsluitend IT-gerelateerd zal zijn. Nu en in de toekomst gaat het erom de juiste keuzen te maken, en het op de juiste manier inrichten van organisaties om te kunnen blijven bestaan. AI zal hierbij ondersteunen en helpen, maar audits blijven natuurlijk erg waardevol. Doorprikken in de organisatie en aan de rem trekken waar nodig.”

Advies voor young professionals

YH: “Zijn er nog aspecten die je mij en andere young professionals wil meegeven?”

TW: “Het belangrijkste is om trouw te blijven aan jezelf, vooral in een auditrol waar autonomie essentieel is. Het vergt moed om voor jezelf te kiezen, je grenzen te kennen en goed voor jezelf te zorgen. Om het beste uit jezelf te halen, moet je voor jezelf bepalen wat dat inhoudt. De wereld biedt talloze mogelijkheden, als een plek niet meer bij je past, zul je elders je plek vinden. Hoewel verandering eng kan zijn, is het goed om ermee om te gaan. Zo ontdek je dat het eigenlijk niet zo eng is. Hoe vaker je dit doet, hoe minder beangstigend het wordt. Autonomie leidt daarbij volgens mij tot meer geluk en veerkracht.”

 

Over
Trudy Winnemuller heeft een brede achtergrond binnen de financiële sector en is momenteel eigenaar en consultant bij GRC & Regulatory Advisory

Yanna Hoogenraad is sinds 2018 internal auditor bij Achmea en specialiseerde zich in 2022 in compliance audits met als aandachtsgebieden vermogensbeheer en beheer van beleggingsinstellingen. Daarnaast is zij samen met een aantal collega’s betrokken bij (het doorontwikkelen van) audits naar duurzaamheid bij Achmea.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp: