“Wij zijn innovatiever gaan auditen door meer diversiteit”

“Wij zijn innovatiever gaan auditen door meer diversiteit”

Auteur: Sander Diks CIA - Fong-Chi Wai MSc RO
Beeld: Kelly sikkema
3 min

In dit vierluik over diversiteit vertellen Caroline Macefield, Ignatia Mannoe, Theresia Gommans en Sander van Oosten vanuit verschillende rollen en ervaringen in de auditwereld over hoe zij aankijken tegen diversiteit en welke ontwikkelingen zij zien.

“De wereld wordt diverser en inclusiever. Dat vraagt iets van de internal auditafdeling en de mensen die er werken”, aldus Ignatia Mannoe, progammamanager Diversiteit en Inclusiviteit bij Eneco.

 Wat verstaat u onder diversiteit?

“Ik versta onder diversiteit de zichtbare verschillen, bruin haar, blauwe ogen, man of vrouw en de onzichtbare verschillen. Vooral die onzichtbare verschillen, die iets zeggen over wie jij bent als persoon, vind ik belangrijk. Wat zijn jouw managementdrives, wat is jouw achtergrond en geloofsovertuiging? Diversiteit is heel breed.“

Ingnatia Mannoe, Eneco: “Toen ik bij Eneco begon was ik de jongste en enige vrouw. De afgelopen zes á zeven jaar is de afdeling enorm veranderd en veel diverser geworden.”

Wat zijn de voordelen van een diverse internal auditafdeling (IAD)?

“Om toegevoegde waarde te leveren aan de business moet internal audit meegaan met de ontwikkelingen in de wereld. En de wereld wordt diverser en inclusiever. Dat vraagt iets van de IAD en de mensen die er werken. Je hebt binnen een IAD mensen nodig met verschillende achtergronden die met hun diverse invalshoeken, ontwikkelingen in de wereld kunnen vertalen naar audits. Anders ga je als IAD dingen missen.”

“Wij hebben binnen de IAD van Eneco de afgelopen jaren meer mensen aangenomen van verschillende leeftijdsgroepen, met diverse achtergronden en ervaringen. Deze verandering heeft ons als IAD heel veel opgeleverd. We worden als functie veel meer gewaardeerd. We zijn innovatiever gaan auditen. Als gevolg daarvan worden we actief gevraagd door de business om mee te kijken.”

Hoe divers is internal audit? En de populatie leidinggevenden van internal auditafdelingen?

“Wat ik mij nog goed kan herinneren als oud-voorzitter van IIA Young Professionals, waren de obstakels voor de young professionals om stappen te maken binnen de IAD. Het was een paar jaar terug nog vrij hiërarchisch. De meeste CAE’s en het bestuur van IIA zijn blank, 50+, allemaal RA, RO of hebben een economische achtergrond. Dat is niet hoe onze samenleving eruitziet. Internal audit loopt wat dat betreft vaak een beetje achter op de maatschappelijke ontwikkelingen.”

“Mijn ervaring is dat onze beroepsgroep vijftien jaar geleden nog onderaan de ladder stond op het gebied van diversiteit. Internal auditors werden toen gezien als de grijze muizen die langskomen als politieagent”

Welke ontwikkelingen ten opzichte van tien jaar geleden ziet u op het gebied van diversiteit binnen de internal auditafdelingen?

“Mijn ervaring is dat onze beroepsgroep vijftien jaar geleden nog onderaan de ladder stond op het gebied van diversiteit. Internal auditors werden toen gezien als de grijze muizen die langskomen als politieagent. Sinds mijn start in het auditvak, zo’n twaalf jaar geleden, heb ik de rol van de internal auditor zien veranderen naar een businesspartner die toegevoegde waarde voor de business levert.”

“Toen ik bij Eneco begon was ik de jongste en enige vrouw. Mijn collega’s waren allemaal man, hadden een Big Four- en accountancyachtergrond. Jarenlang was ik toch een beetje een vreemde eend in de bijt die anders naar dingen keek. In de afgelopen zes á zeven jaar is de afdeling enorm veranderd en veel diverser geworden. Wat ik leuk vind aan mijn team is dat we weten dat we verschillend zijn en elkaar daarmee versterken. We leveren hierdoor als team een multidisciplinair product.”

Waar is nog winst te behalen en wat hoopt u aan te treffen over tien jaar?

“Het IIA-bestuur kan het goede voorbeeld geven door diversiteitsassen (gender, leeftijd, etnische achtergrond, profiel – opleiding en management drive -, ervaring) toe te voegen in het bestuur. De doelgroep van het IIA is divers en wordt steeds diverser. Het bestuur zou daarvan een goede afspiegeling moeten zijn. Als we als beroepsgroep relevant willen blijven, dan is het van belang om sneller grote stappen te maken op het gebied van diversiteit. We  moeten nadenken over een businesscase die glashelder maakt wat diversiteit en inclusiviteit ons oplevert. Die businesscase moet de basis zijn voor diversiteit.”

Over
Ignatia Mannoe is sinds september 2020 programmamanager Diversiteit & Inclusiviteit en internal auditor bij Eneco, waar zij al meer dan dertien jaar werkt. Van 2014 tot en met 2018 was zij voorzitter van de IIA Young Professional Board. Mannoe studeerde sociologie en executive master in internal audit aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en volgde een master in management of culture en change.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

“Ik durf te zeggen dat wij divers zijn”

In dit vierluik over diversiteit vertellen Caroline Macefield, Ignatia Mannoe, Theresia Gommans en Sander van Oosten vanuit verschillende rollen en ervaringen in de auditwereld over hoe zij aankijken tegen diversiteit en welke ontwikkelingen zij zien.  “Diversiteit beperkt zich niet alleen tot gender, het is breder dan dat.” Aldus Caroline Macefield, global chief audit executive bij […]

Lees meer