“Ik durf te zeggen dat wij divers zijn”

“Ik durf te zeggen dat wij divers zijn”

Auteur: Sander Diks CIA - Fong-Chi Wai MSc RO
Beeld: Kelly Sikkema
3 min

In dit vierluik over diversiteit vertellen Caroline Macefield, Ignatia Mannoe, Theresia Gommans en Sander van Oosten vanuit verschillende rollen en ervaringen in de auditwereld over hoe zij aankijken tegen diversiteit en welke ontwikkelingen zij zien.

 “Diversiteit beperkt zich niet alleen tot gender, het is breder dan dat.” Aldus Caroline Macefield, global chief audit executive bij Aegon.

Wat verstaat u onder diversiteit?

“Diversiteit betekent voor mij werken in een diverse én inclusieve omgeving. Het gaat om werken met mensen met de juiste vaardigheden en werken in een atmosfeer waarin mensen met verschillende ideeën zichzelf kunnen uiten. Diversiteit mag niet beperkt blijven tot een pleidooi om meer vrouwen tot de raad van bestuur te laten toetreden. Dat is ook belangrijk, maar diversiteit is veel breder dan dat en beperkt zich niet alleen tot gender. Bij diversiteit denk ik ook aan factoren die niet zichtbaar zijn zoals persoonlijkheidskenmerken en drijfveren van mensen.”

Caroline Macefield, Aegon: “Een divers team is beter in staat om op onafhankelijke wijze informatie op te halen en heeft een breder blikveld.”

Wat zijn de voordelen van een diverse internal auditafdeling?

“Dit raakt mijn visie op de internal auditfunctie. De functie moet zijn opgezet om de business zo effectief mogelijk uit te dagen. Daar heb je verschillende typen persoonlijkheden, ervaring en vaardigheden voor nodig. Een marketingafdeling auditen vraagt een ander type auditor dan het auditen van de actuariële functie. Het auditen van cultuuraspecten vraagt om weer een ander type dan het auditen van datamanagement. Een divers team is beter in staat om op onafhankelijke wijze informatie op te halen en heeft een breder blikveld. Wij kregen bijvoorbeeld binnen de internal auditafdeling (IAD) van Aegon de vraag om een rootcause analyse uit te voeren omtrent een complex vraagstuk. Ik ben ervan overtuigd dat we deze opdracht succesvol konden uitvoeren door een divers team in te zetten met verschillende skill sets, achtergronden en persoonlijkheidskenmerken.”

Hoe divers is internal audit? En de populatie leidinggevenden van internal auditafdelingen?

“Bij de IAD van Aegon is de man-vrouwverhouding redelijk gelijk. Vlak voor de pandemie was de verhouding 52% vrouw en 48% man. Dat is daarna redelijk gelijk gebleven. Qua achtergrond zijn de teams ook vrij divers. Medewerkers zijn verspreid over de wereld en hebben verschillende opleidingsachtergronden en werkervaring. Wij hebben mensen in het team die al meer dan vijftien jaar bij Aegon werken, maar ook medewerkers uit andere industrieën, of met een achtergrond van buiten de auditwereld. Ik durf te zeggen dat wij bij Aegon divers zijn, ook op senior managementlevel. Het wordt met de jaren steeds beter in de financiële wereld qua diversiteit in de top, maar we hebben nog wel wat stappen te gaan.”

“Als je de verschillen tussen mensen onderkent en deze effectief weet in te zetten, kan internal audit een grotere impact hebben”

Welke ontwikkelingen ten opzichte van tien jaar geleden ziet u op het gebied van diversiteit binnen de internal auditafdelingen?

“In de afgelopen vijftien jaar is de beroepsgroep enorm veranderd. Vroeger stond internal audit bekend om financial audits en het beoordelen van het beleid. Dat sprak mij niet aan. Vijftien jaar terug werd ik gevraagd om de overstap vanuit de externe accountancy naar internal audit te maken, omdat ik chartered accountant ben. Internal audit is nu meer vooruitkijkend en een katalysator voor veranderingen in de organisatie. Een ‘force for good’.”

“De thema’s waar internal audit naar kijkt veranderen, zo is er veel meer aandacht voor cultuur en soft controls. Thema’s die ook door DNB belangrijk zijn gemaakt. Tegenwoordig vraagt het beroep niet alleen om mensen met een accountancyachtergrond, maar ook om mensen met opleidingsachtergronden als sociale wetenschappen, psychologie en data science. Daarnaast is de internationale mobiliteit de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Dit maakt dat het ook makkelijker is geworden om mensen met een andere achtergrond aan te nemen.”

Waar is nog winst te behalen en wat hoopt u aan te treffen over tien jaar?

“We maken goede stappen maar er is zeker nog winst te behalen. Zo kan de beroepsgroep meer auditors gebruiken met een commerciële en data-analyseachtergrond die een meer holistische benadering kunnen hanteren. Als je de verschillen tussen mensen onderkent en deze effectief weet in te zetten, kan internal audit een grotere impact hebben.”

Over
Caroline Macefield leidt sinds 2019 de Global internal auditfunctie bij Aegon. Eerder was ze leider van de internal auditfunctie van Aegon UK. Macefield is gekwalificeerd als accountant en begon haar carrière bij PwC.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

“Wij zijn innovatiever gaan auditen door meer diversiteit”

In dit vierluik over diversiteit vertellen Caroline Macefield, Ignatia Mannoe, Theresia Gommans en Sander van Oosten vanuit verschillende rollen en ervaringen in de auditwereld over hoe zij aankijken tegen diversiteit en welke ontwikkelingen zij zien. “De wereld wordt diverser en inclusiever. Dat vraagt iets van de internal auditafdeling en de mensen die er werken”, aldus […]

Lees meer