Geven maakt gelukkig!

Geven maakt gelukkig!

Auteur: Drs. Margot Hovestad RO
Beeld: Iris Dorine
3 min

Op het IIA Congres van 2020 met het thema ‘Passie & Purpose’, spreekt Hanna Verboom over de kracht van geven.

Wat hebt u geleerd van uw jeugd in Afrika?

“Heel veel! Het was een geweldige jeugd. Een van de belangrijkste dingen was misschien wel dat ik heb gezien hoe gelukkig mijn vader werd van het werk dat hij deed. Hij was de eerste ‘sociaal ondernemer’ in mijn leven. Hij bouwde met lokale mensen in Kenia en Oeganda aan prachtige projecten. Mijn ouders waren idealisten in hart en nieren. Het heeft hun ook wat gekost, het leven daar was niet makkelijk. Maar ouders die gedreven worden door een duidelijke ‘purpose’ zijn erg inspirerend voor een kind.”

Hoe was het om uiteindelijk in Nederland te wonen?

“Dat was niet altijd makkelijk. Ik kwam in Nederland toen ik twaalf jaar oud was en alles was nieuw voor mij. Ik sprak de Nederlandse taal niet, kende weinig mensen en begreep bepaalde culturele gebruiken niet. Maar ik heb mij er doorheen geslagen. Hierdoor heb ik wel geleerd mij al op jonge leeftijd aan te passen. Wellicht heeft dit ook bijgedragen aan de basis voor het acteren later.”

Hanna Verboom

U omschrijft uzelf als filmmaker, social entrepreneur en nomad

“Ik heb twee sociale ondernemingen opgezet en werk daarnaast als filmmaker. Het acteren is voor mij altijd een podium geweest om belangrijke sociale of duurzame projecten onder de aandacht te brengen.”

U hebt Get It Done opgericht. Wat doet deze organisatie?

“Het doel van Get It Done is om Nederland te inspireren samen aan een betere, duurzame toekomst te bouwen. Wanneer we praten over impact, duurzaamheid en een betere wereld, vergeten we soms dat voor deze grote veranderingen een nog grotere ‘mindshift’ nodig is. Een mindshift van ‘wat kan ik hieruit halen?’ naar ‘wat kan ik geven?’  Geven heeft de kracht ons gelukkig te maken. Geluk heeft veel minder te maken met onze prestaties en bezit, maar veel meer met het besef dat we iets toevoegen, dat we van waarde zijn voor iemand anders. Dat is overigens geen nieuw concept! Grote denkers als Gandhi, Aristoteles en moderne denkers als Dirk de Wachter zijn het er al jarenlang over eens: geven maakt gelukkig.

Dat is ook wat Get It Done drijft: de kracht van het geven. Hoe we niet alleen zelf een gelukkiger leven kunnen leiden, maar daarbij ook consequent andere keuzen maken die impact hebben op de planeet en haar bewoners. Met Get It Done zetten we ons in voor een shift van ik-denken naar wij-denken. Hoe we dat doen? Door een inspirationeel platform te bieden en talks & workshops te geven met mensen die inspireren en kunnen aanzetten om die shift te maken. ‘Because it is in giving that we receive’.”

Waarom hebt u Get It Done opgericht?

“Get It Done is in 2009 opgericht als een van de eerste crowdfunding platformen van Nederland. Sinds de start hebben we ruim negentig projecten succesvol afgerond in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en later ook in Nederland. Nadat we veel geleerd hadden over het opzetten van projecten en de kracht van geven in werking zagen, besloten we ons meer te richten op het inspiratiestuk. Hoe kunnen we zorgen dat dit geen eenmalige projecten blijven, maar dat er een nieuwe manier van denken komt van hoe we met elkaar omgaan.”

“Ik geloof heel erg dat hoop een essentieel deel is van het leven”

U spreekt op het IIA Congres met het thema ‘Passie & Purpose’. Wat is die van u?

“Mijn purpose heeft te maken met ‘restoring hope’. Ik geloof heel erg dat hoop een essentieel deel is van het leven. Dat er perspectief is, dat je gelooft in jezelf en in je toekomst. Dat anderen in jou geloven. Dit zit in alles wat ik doe. De projecten die we doen met Get It Done en de films die we uitzoeken met mijn filmplatform Cinetree.nl. Mijn passie gaat heel erg over geven. Daar zit zo’n groot geheim in. Ik ben ervan overtuigd dat geluk zit in het omzien naar je medemens. Dat je purpose altijd met anderen te maken heeft.”

U gaat spreken over ‘de kracht van geven’. Wat is dat?

“De kracht van geven is de wederkerigheid. Je helpt anderen floreren en het is de basis van je eigen tevredenheid. Maar dit vergt een nieuwe manier van denken die in onze individualistische maatschappij niet vanzelfsprekend is. En wat betekent dit voor ons dagelijks leven en ons werk? Daar wil ik het graag over hebben tijdens het IIA Congres.”

Wat wilt u ons als auditor meegeven over ‘de kracht van geven’?

“Leef met open handen. Door te geven open je je handen en daardoor ontvang je.”

Over
Hanna Verboom is een Nederlandse actrice, filmmaker en sociaal ondernemer. Daarnaast is Verboom founder van Cinetree, een online filmplatform met een gecureerde selectie aan inspirerende films en hoopvolle documentaires.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

Van programmeur tot internal auditor

Linda Post is sinds mei 2018 bestuurslid van het IIA en volgde in december 2020 Jantien Heimel op als voorzitter van IIA Nederland. Tijd om kennis te maken. Het zijn enerverende tijden voor Linda Post. Niet alleen maakt ze de stap van penningmeester en vicevoorzitter naar voorzitter van het IIA, ook wisselde ze binnen ING […]

Lees meer