De historie van het Chief Internal Audit Seminar
Het Chief Internal Audit Seminar werd in 2016 voor de vijftiende keer georganiseerd. Wim Eysink, senior partner Governance Services bij Deloitte en enthousiaste founding father van het seminar: “Het seminar ontwikkelt zich op gelijke voet met het vakgebied Internal Audit. Het is een geweldig event!”
Wat is het Chief Internal Audit Seminar?
“Het Chief Internal Audit Seminar is een bijeenkomst van anderhalve dag voor de chief audit executives van een aantal grotere bedrijven. Bij elk seminar zijn er tussen de 15 en 25 deelnemers uit diverse bedrijfstakken. Tijdens het seminar wordt de problematiek van hoofden Internal Audit rondom een actueel thema centraal gesteld. Iedereen heeft dezelfde problemen en dezelfde onderwerpen op de agenda. Het Chief Internal Audit Seminar brengt CAE’s bij elkaar om hierover te sparren.”
Wat was de aanleiding om dit te organiseren?
“In Engeland was ik bij een evenement voor Chief Audit Executives aanwezig. Dat zouden we in Nederland ook moeten doen, zei ik tegen mijn collega Harm Kranenburg. Hij was het ermee eens, maar het bleef bij een goed idee. Ik ging er een jaar later weer mee aan de haal. Dat was het begin van een samenwerkingsverband tussen voormalig Big Five accountantskantoor Arthur Andersen, waar ik toen partner Internal Audit Services was, en IIA Nederland. Het eerste seminar vond plaats in Groot Warnsborn, in juni 1996, middenin de bossen én middenin een hittegolf. Toen is ook het zogenaamde ‘Akkoord van Groot Warnsborn’ getekend, een ‘belofte’ om het Instituut van Internal Auditors in Nederland op te richten. De rest is geschiedenis!”
“Destijds had men het idee: als je het in externe audit niet goed doet, kun je interne audit gaan doen. Toen ik de overstap maakte naar Internal Audit vroeg men: ‘Gaat het niet goed met je carrière?’”
Hoe heeft het Chief Internal Audit Seminar zich ontwikkeld?
“Destijds had men het idee: als je het in externe audit niet goed doet, kun je interne audit gaan doen. Toen ik de overstap maakte naar Internal Audit vroeg men: ‘Gaat het niet goed met je carrière?’ Wij sprongen dus samen in het diepe. IIA Nederland vanuit het geloof dat een Nederlands internal auditinstituut onmisbaar was en Andersen om contact met dit ‘nieuwe’ vak te zoeken. Andersen focuste op de échte internal auditor, niet op interne audit als aftreksel van externe audit. Toen Deloitte in 2002 samenging met Anderson, zijn we hiermee verder gegaan. Inmiddels weten we allemaal dat Internal Audit een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hetzelfde geldt voor het Chief Internal Audit Seminar. De ontwikkeling van het seminar zit waar de ontwikkeling van het vakgebied zit. Over de jaren is het aandachtsgebied verschoven van de IAF zelf, via ERM, corporate governance, duurzaamheid, de boardroom en stakeholdermanagement naar innovatie. Vorig jaar hebben we het (uiteraard) gehad over de nieuwe Corporate Governance Code van Van Manen.”
Thema’s Chief Internal Audit Seminar door de jaren
2016 Nederlandse Corporate Governance Code
2015 Making an impact that matters
2014 Digital
2013 External influence
2012 Stakeholdermanagement: het bouwen en onderhouden van een profijtelijke relatie
2010 Boardroom Dynamics: sparren met de raad van bestuur
2009 Innovatie: een interactief proces van kansen verzilveren
2008 Sustainability: a boardroom topic
2006 Anticiperen op de toekomst: de veranderende rol van de internal auditor
2004 De aanbeveling van de commissie Tabaksblat: de gevolgen voor Internal Audit
2003 Stringentere regelgeving ten aanzien van interne beheersing: de consequenties voor Internal Audit
2001 Internal Audit Transformation
1999 Enterprise-wide risk management
1998 Van blauwdruk naar bouwstenen
1996 Naar een blauwdruk voor de toekomst
Zijn er hoogtepunten geweest?
“Heel veel! We zijn in het begin een keer gaan varen. Thijs Smit was te laat. Maar hij wilde er zo graag bij zijn, dat hij iemand vijftig gulden heeft gegeven om hem met een rubber speedbootje naar ons toe te brengen. Eén keer startten we het seminar met de Zuid-Afrikaanse corporate-governancekampioen Mervyn King als gastspreker. Hij was toen al oud, maar nog zeer gepassioneerd. Hij benoemde Internal Audit écht als de énige partij die alles in een organisatie overziet. De Engelstalige communicatie liep echter wat stroef en we kwamen niet echt in de juiste sfeer. Als organisatie hebben we toen tot wel twee of drie uur ’s nachts om de tafel gezeten om het programma helemaal om te gooien, zodat de volgende dag beter zou verlopen. Dat hebben de deelnemers nooit geweten. Ook het feit dat we Ingrid Doerga, destijds CAE bij ABP/APG, een keer in de groepsfoto gefotoshopt hebben omdat ze er tijdens het fotomoment niet bij kon zijn, blijft een leuk binnenpretje, vooral omdat je het helemaal niet kunt zien!”
Hoe ziet u de toekomst van het Chief Internal Audit Seminar?
“Het is uniek om al meer dan 20 jaar samen te werken en samen al 15 geslaagde seminars neergezet te hebben. Dat hoop ik nog lang voort te zetten! Zoals Marjet van Zuijlen, voormalig Nederlands politicus en destijds commissaris bij Verbrugge Terminals, al eens zei tijdens het seminar in 2012 over stakeholdermanagement: “Jullie kunnen nog zoveel méér doen voordat je in de irritatiezone van mensen komt.”
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
Ontwikkelingen in management control en auditing
Een jubileum is het moment om het verleden te romantiseren en de toekomst zonder zorgen te bezien. En ja, we zijn redelijk tevreden over wat er in 25 jaar is gepresteerd. Maar het verleden analyserend, verwachten we de start van een nieuwe fase, waarvan de loksignalen al luid en duidelijk klinken.
Lees meerRO-opleiding: de verwachtingen zijn waargemaakt
Wat vinden studenten van de RO-opleiding die zij volgen? Audit Magazine vroeg het aan Fanny Kunneman, studerend aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en aan Judith van Duijn die de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam volgt.
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.