De internationale aspiraties van IIA Nederland 

De internationale aspiraties van IIA Nederland 

Auteur: Thijs Smit
Beeld: 123RF®
4 min

In 20 jaar tijd heeft IIA Nederland zich internationaal op de kaart gezet. De internationale conferenties in 2007 en 2012 waren twee hoogtepunten. Thijs Smit kijkt terug en droomt vooruit.

In de zomer van 1997 ging ik naar de oprichtingsvergadering van IIA Nederland. Het was een bijzondere periode voor mij want na 19 jaar werken bij Internal Audit van de PTT (het latere KPN) zou ik in augustus van dat jaar leiding gaan geven aan de Auditdienst van de Hoogovens in IJmuiden. In mijn tijd bij de PTT had ik weinig naast mijn eigen werk gedaan behalve mijn opleiding tot registeraccountant. De reden dat ik naar de oprichtingsvergadering ging was dat het letterlijk naast de deur was. Het gebouw van ING in Den Haag lag op een minuut lopen van het hoofdkantoor van KPN aan de Beatrixlaan. Van de vergadering zelf kan ik me weinig meer herinneren behalve dat ik onder de indruk was van de organisatie van het event. Ik kon toen nog niet weten dat het IIA een belangrijke rol in mijn leven zou gaan spelen.

We hadden het stoute plan om in 2006 de grote jaarlijkse internationale conferentie naar Nederland te halen

De pioniersjaren

In 1998 ben ik lid geworden van het IIA-bestuur en dat ben ik gebleven tot 2008. Dit waren tien hele mooie jaren. In de eerste pioniersjaren ging het vooral om hoe we waarde konden leveren aan onze leden. We hadden beperkte financiële middelen en weinig ondersteuning en waren voor onze activiteiten vooral afhankelijk van een aantal grote auditdiensten, zoals van de NS en Ahold. Ook de grote financiële instellingen hebben veel gedaan voor het IIA in die beginjaren. Fortis, ABN AMRO en ING stelden ruimhartig mooie zalen beschikbaar voor onze eerste conferenties, die toen vaak werden gecombineerd met de ledenvergadering. Twee jaar hebben we eveneens support gekregen van PwC. Marc Stekelenburg van PwC heeft ons in die periode geholpen het IIA een profiel te geven. Vanaf het begin hebben we samengewerkt met de NIVRA, de tegenwoordige NBA. We woonden bij hen in en onze ledenadministratie en overige activiteiten werden daar gefaciliteerd tegen een vergoeding. Gezien de sterke groei van de IIA hebben we in 2009 ons bureau losgemaakt van het NIVRA.

Het stoute plan

In 2002 besloten we ons internationaal te profileren. We hadden het stoute plan om in 2006 de grote jaarlijkse internationale conferentie naar Nederland te halen. Onder de bezielende leiding van Hans Nieuwlands werd een bidbook opgesteld, vol met pakkende verhalen waarom de conferentie naar Amsterdam moest komen. Groot was dan ook de teleurstelling dat we niet werden gekozen. Maar niet getreurd, in 2003 probeerden we het opnieuw en toen werden we wel uitgekozen om in 2007 de conferentie te organiseren.

Een droom werd werkelijkheid

We hebben vier jaar hard gewerkt om de conferentie een succes te laten zijn. Er waren tientallen mensen intensief betrokken bij de voorbereidingen. In de week van de conferentie zelf waren meer dan honderd vrijwilligers actief van IIA Nederland om alle meetings tot een succes te maken. Van 8 juli tot en met 13 juli 2007 was Amsterdam het middelpunt van de internationale internal auditwereld. Meer dan tweeduizend auditors kwamen in de RAI bij elkaar om te praten over de wereld van Internal Audit. Drie dagen conferentie en daarna nog twee dagen van vergaderingen van het bestuur van IIA Inc. en de comités die het internationale IIA toen bezat, zoals de Standard Board, Comité Professional Development en Committee Professional Practices. Deze vergaderingen vonden allemaal plaats in Hotel Okura in Amsterdam.

Prestigieuze sprekers en zwarte cijfers

Superlatieven schieten tekort om deze week te beschrijven. Het programma was inhoudelijk van hoog niveau. Er waren diverse prestigieuze sprekers, waaronder Peter Voser, de CFO en latere CEO van Shell, en Mervyn King, de naamgever van de governance code van Zuid-Afrika. Daarnaast (echt Nederlands) werd er een mooie winst gemaakt van vele honderdduizenden euro’s. Een deel is afgedragen aan de internationale moederorganisatie en het andere deel is in een stichting gestopt met het doel Internal Audit in Nederland te bevorderen. IIA Nederland is internationaal in 2007 echt op de kaart gezet.”

Groot dromen om mooie stappen te zetten

Ik heb, mede door het grote succes van de conferentie, namens Nederland vier jaar in het internationale bestuur van IIA Inc. mogen zitten. Het organiseren van de conferentie in 2007 en de snelle groei van IIA Nederland hebben daar een rol in gespeeld. Het is goed om vast te stellen dat we sinds vorig jaar weer een Nederlandse IIA’er in het mondiale bestuur hebben, John Bendermacher. Achteraf kun je stellen dat het wel heel erg hoog gegrepen was om vijf jaar na je oprichting al te proberen een zo groot event te organiseren. Aan de andere kant laat 2007 zien dat je soms groot moet dromen om mooie stappen te kunnen zetten. Dit leidde tot een tweede droom.”

De ECIIA Conferentie naar Nederland

Naast de samenwerking op mondiaal niveau met IIA Inc. is IIA Nederland de afgelopen vijftien jaar ook bovengemiddeld actief geweest in de Europese organisatie van de IIA-gemeenschap, de European Confederation of Institutes of Internal Auditing (ECIIA). Hans Nieuwlands was vier jaar bestuurslid waarvan één jaar voorzitter in de periode 2003-2007. Ik zelf was vijf jaar lid van het bestuur waarvan twee jaar voorzitter in de periode 2010-2015. De samenwerking in Europa richt zich vooral op de lobby van Internal Audit in Brussel en het jaarlijks organiseren van een conferentie. IIA Nederland organiseerde in 2012 de ECIIA Conferentie in Amsterdam in de Beurs van Berlage. Evenals de conferentie in 2007 was dit een heel groot succes. De conferentie had een zeer goed programma met uitstekende mogelijkheden voor netwerken en tot slot een sprankelend feest in het West Indisch Huis. Ook nu was het financiële resultaat gezond. Waar een relatief jong en klein instituut groot in kan zijn.

2007 laat zien dat je soms groot moet dromen om mooie stappen te kunnen zetten

Over dromen en ambitie

Inmiddels schrijven we 2017. IIA NL bestaat 20 jaar. Zou het niet mooi zijn als we bij ons 25-jarig jubileum in 2022 weer een groot event organiseren? Om dat te realiseren moeten we nu al vast gaan dromen. De laatste grote internationale conferentie in Nederland is al weer vijf jaar geleden, het wordt tijd dat we onze krachten bundelen om weer internationaal succesvol te zijn. Waar een klein internal auditland groot in kan zijn!

Over
Thijs Smit is chief audit executive bij SHV Holdings. Hij heeft 39 jaar ervaring in Internal Audit en was auditdirecteur van vijf beursgenoteerde bedrijven. Smit is voormalig voorzitter van IIA Nederland, voormalig president van ECIIA en lid van het bestuur en de auditcommissie van IIA Global.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

20 jaar later: de cirkel is rond

Voor het eerste nummer in februari 1997 van Operational Auditor, de voorganger van Audit Magazine, schreef Frank Vrolijk een artikel over de vier pijlers voor een effectieve internal auditfunctie. 20 jaar later spreken we hem over het vak, zijn eigen ontwikkeling en of die vier pijlers van toen nog steeds effectief zijn.

Lees meer