Zilveren jubileum IIA

Zilveren jubileum IIA

Auteur: Linda Post
2 min

In 1997 is onze vereniging, het Instituut van Internal Auditors Nederland, opgericht. Dit jaar bestaan we 25 jaar, een mijlpaal voor het internal auditvakgebied.

Tijdens een seminar in 1996 spraken chief audit executives (CAE’s) van een aantal grote internal auditafdelingen hun intentie uit voor het oprichten van een Nederlandse chapter. In 1997 was het officieel zover. Op 19 juni werd de vereniging IIA Nederland daadwerkelijk opgericht.

Door de jaren heen heeft het vakgebied zich enorm ontwikkeld. Een belangrijke gebeurtenis was bijvoorbeeld de samenvoeging met de Vereniging Register Operational Auditors (VRO) dat zorgde voor één gezicht van de beroepsgroep. Na de fusie werd deze vereniging – in 1994 opgezet door de pioniers van het vakgebied operational auditing – omgezet in de stichting SVRO, zo kennen we het tegenwoordig. Daarnaast heeft internal auditing een meer prominente plaats gekregen in de Corporate Governance met de opname in 2017 van de internal auditfunctie (IAF) als essentieel onderdeel van risicobeheersing. Het is ook mooi om te zien hoe het ledenaantal in een kwart eeuw is gegroeid van honderd leden bij de oprichting naar duizend leden in 2005, en inmiddels zijn we met drieduizend leden.

Vanaf de oprichting in 1997 is IIA Nederland aangesloten bij IIA Global. Dit jaar hebben we als bestuur de Gold Affiliate Trophy in ontvangst mogen nemen voor ons zilveren jubileum. Deze trofee is tot nu toe aan slechts aan zeven landen uitgereikt. Dat is iets waar we als IIA Nederland trots op kunnen zijn.

Omdat we als verenging niet kunnen bestaan zonder vrijwilligers, heeft het IIA alle (oud-)vrijwilligers bedankt voor hun bijdrage met een speciaal jubileumfeest afgelopen september. Daarnaast wil ik de medewerkers van het IIA-bureau, (oud-)commissieleden, (oud-)bestuursleden en (oud-)voorzitters bedanken voor hun inzet als vrijwilliger voor deze enorme voortuitgang. In het bijzonder wil ik de oud-voorzitters noemen. De eerste voorzitter van de vereniging was Hans Nieuwlands. De voorzitters na hem in chronologische volgorde: Paul Hofstra, Arie Den Butter, Thijs Smit, Fred Steenwinkel, Sander Weisz, Michel Kee, Vincent Moolenaar, John Bendermacher en Jantien Heimel.

Als onderdeel van het 25-jarig jubileum hebben het IIA en het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB) een themanummer uitgebracht over de internal auditfunctie. Het thema is ‘Nieuwe blikken – voor en van de internal auditor’. In het themanummer wordt ingegaan op ontwikkelingen in organisaties en de ‘nieuwe blikken’ die de auditor daarop moet werpen om blijvend zijn rol goed te kunnen spelen. Ook op de ‘blikken’ die andere wetenschappen hanteren en wat de internal auditor daarvan kan leren, komen aan bod. Het themanummer is feestelijk gepresenteerd in de Zuiderkerk in Amsterdam.

Meer dan ooit is er behoefte aan kwaliteit, innovatie en integriteit, kernwaarden van het IIA. Vanuit het bestuur vinden we het dan ook belangrijk om verder te bouwen op de huidige fundamenten, ons vakgebied continu te blijven ontwikkelen en gezamenlijk te werken aan de volgende 25 jaar van internal auditing in de lage landen.

Over
Linda Post is voorzitter van IIA Nederland.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp: