De dualiteit van AI: kansen en bedreigingen voor IA

De dualiteit van AI: kansen en bedreigingen voor IA

Auteur: ChatGPT
Beeld: Unsplash
2 min

Instructie aan ChatGPT
Schrijf een column over de kansen en bedreigingen die AI biedt voor internal auditing.

Kunstmatige Intelligentie (AI) is een term die zowel opwinding als bezorgdheid met zich meebrengt in de moderne zakelijke wereld. Met de potentie om industriesectoren te transformeren en efficiëntie te vergroten, is AI ook van invloed op het vakgebied van internal auditing. Terwijl auditors nieuwe kansen zien om hun werk te verbeteren, moeten ze tegelijkertijd de uitdagingen die gepaard gaan met AI erkennen en aanpakken.

Een van de belangrijkste voordelen van AI voor internal auditing is het vermogen om enorme hoeveelheden gegevens snel en efficiënt te analyseren. AI kan complexe patronen en trends ontdekken in financiële gegevens, transacties, operationele processen en risico’s. Hierdoor hoeven auditors niet langer urenlang documenten en spreadsheets handmatig door te nemen. Ze kunnen zich richten op het begrijpen van de bevindingen van AI en strategische beslissingen nemen op basis van die inzichten.

Een ander voordeel van AI is het vermogen om frauduleuze activiteiten te detecteren. AI-modellen kunnen patronen identificeren die kunnen wijzen op onregelmatigheden of afwijkingen van de norm. Dit helpt auditors om risico’s te identificeren en proactief op te treden om fraude te voorkomen of op te sporen. Het resultaat is een verhoogde efficiëntie en effectiviteit van interne controlesystemen.

Maar we moeten ook de bedreigingen van AI in de gaten houden. Een belangrijke zorg is de betrouwbaarheid van AI-modellen. De nauwkeurigheid en kwaliteit van de gebruikte gegevens bepalen de resultaten van AI. Als de inputdata van slechte kwaliteit zijn, kunnen de resultaten onnauwkeurig zijn en tot verkeerde conclusies leiden. Auditors moeten er daarom voor zorgen dat de gebruikte gegevens betrouwbaar en relevant zijn, en dat de AI-modellen regelmatig worden getest en gevalideerd.

Een andere zorg betreft de impact van AI op de werkgelegenheid in de internal auditsector. Hoewel AI het werk van auditors kan verbeteren, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde taken die voorheen door mensen werden uitgevoerd, door AI worden overgenomen. Dit roept de vraag op of auditors uiteindelijk overbodig zullen worden. Het antwoord is dat AI de rol van auditors zal veranderen, maar niet volledig zal vervangen. Menselijke expertise, oordeelsvermogen en ethiek blijven essentieel bij het interpreteren van de resultaten van AI en het nemen van beslissingen op basis daarvan.

Daarnaast zijn er ethische implicaties verbonden aan het gebruik van AI in internal auditing. AI is slechts zo goed als de gegevens waarop het is getraind. Als de gebruikte gegevens bevooroordeeld zijn, kunnen de resultaten ook bevooroordeeld zijn. Auditors moeten zich bewust zijn van deze implicaties en ervoor zorgen dat AI-systemen eerlijk en onbevooroordeeld worden ontwikkeld en toegepast. Transparantie en verantwoordingsplicht zijn cruciaal om het vertrouwen in AI te behouden.

De opkomst van AI in internal auditing biedt zowel kansen als bedreigingen. Het is aan auditors om deze technologie verstandig te benutten en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de betrouwbaarheid, ethiek en relevantie van AI te waarborgen. Door AI te omarmen en tegelijkertijd kritisch te blijven, kan de internal auditsector evolueren naar een slimmere, efficiëntere en effectievere benadering van risicobeheer en controle. Met AI als partner kunnen auditors nieuwe hoogten bereiken en de toegevoegde waarde van hun werk vergroten, terwijl ze de fundamentele waarden van eerlijkheid, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid blijven handhaven.

 

Over
ChatGPT is een prototype chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met menselijke gebruikers.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

Grip op artificial intelligence

Artificial intelligence (AI) is al lang geen sciencefiction meer en wordt steeds meer een integraal onderdeel van bedrijfsprocessen, zo ook in de financiële sector. Van welke aandachtspunten moet je je nu bewust zijn bij het inzetten van AI in je organisatie? Hoewel de studie constateert dat het gebruik van AI, en meer specifiek machine learning, […]

Lees meer