“Zorg dat je jezelf goed kent voor je een overstap maakt”

“Zorg dat je jezelf goed kent voor je een overstap maakt”

Auteur: Liane Lambert Mendez-van Eerde MSc RO
Beeld: Nikita Kachanovsky
4 min

In de rubriek De overstap dit keer Richard Polkerman. Hij is al bijna dertig jaar werkzaam bij Rabobank, maar is daar nog lang niet uitgekeken. In december 2019 stapte hij over van Riskmanagement naar Audit Rabobank Groep.

Waarom bent u overgestapt?

“Ik was op zoek naar verandering. Verandering geeft me enorm veel energie. Ik houd van uitdagingen en deze stap was er een buiten mijn comfortzone. Ik ben een vrij extravert persoon, ik houd van out-of-the-boxdenken en van verandermanagement. Audit Rabobank hecht niet alleen belang aan auditors die gecertificeerd zijn, maar ook aan auditors die vanuit de business ervaring hebben. In dat plaatje vond ik mezelf passen. Ook audit is in beweging, bijvoorbeeld met het invoeren van data-analyse en het auditen van de onderwerpen cultuur en gedrag. Ik denk dat ik vanuit mijn ervaring vanuit de business van toegevoegde waarde ben.
Al bijna dertig jaar werk ik voor dezelfde werkgever en ik krijg regelmatig de vraag of het niet eens tijd wordt om buiten deze organisatie te kijken. Natuurlijk heb ik daar weleens over nagedacht en heb ik ook aanbiedingen van buiten de Rabobank gekregen. Het klinkt misschien cliché, maar Rabobank is een enorm goede werkgever. De gedachten waarmee Rabobank zijn dienstverlening uitvoert, spreken mij nog steeds enorm aan. Bovendien bieden zij mij een goede work-life balance en de kans om binnen de organisatie nieuwe omgevingen te ontdekken, zowel in binnen- als buitenland.”

Wat zijn na een jaar uw indrukken van Audit Rabobank Groep?

“Voordat je overstapt heb je natuurlijk een bepaald beeld van een afdeling. Ik dacht dat auditors voornamelijk introvert waren, die voornamelijk vanuit de regels werken. Voor een deel klopt dat wel, voor een ander deel is dat een te beperkte visie. Ik ben in een hele leuke, open en spontane omgeving terecht gekomen, met dat introverte valt het hartstikke mee. Normaal gesproken zat ik aan de andere kant van de tafel, als auditee. Dan ken je voornamelijk de formele setting van de auditor.”

Richard Polkerman, Rabobank

Welke verschillen merkt u op tussen het werken in de tweede en derde lijn?

“Bij audit werk je in een meer rules-basedomgeving dan in de eerste en tweede lijn, waar er meer vrijheid binnen de marges van de regels bestaat. De bewegingsvrijheid binnen audit is wat minder, je werkt meer volgens een vast stramien. Daarnaast werk je bij audit vanuit een mandaat. Je hoeft niets uit te leggen als je ergens binnenkomt en documenten opvraagt. De tweede lijn worstelt daar nog wel eens mee. Mijn ervaring is dat de tweede lijn nog volop in ontwikkeling is en op zoek is naar zijn rol in een wereld van verandering binnen het bankwezen. Dat brengt ook veel reuring met zich mee. In de derde lijn ervaar ik meer stabiliteit en duidelijkheid.”

Hoe ziet de interne auditafdeling eruit?

“Ik werk al jaren voor Rabobank, maar ik had voordat ik er deel van uit ging maken geen idee hoe de afdeling eruit ziet. Wij hebben een grote auditafdeling, werkzaam voor retail Nederland maar ook internationaal. Wij werken daarnaast met business- en expertisepools. Ik zit zelf in de expertise pool risicomanagement. Vanuit deze pool doen wij gerichte audits op de risicomanagementomgeving. Ik leid nu bijvoorbeeld een risk appetite audit. Ook brengen we risk-managementexpertise in bij audits die vanuit de business pools worden geleid.”

Heeft de overstap gebracht wat u ervan verwachtte?

“Ik ben heel blij met de overstap die ik heb gemaakt. Ik heb vanuit een directeursfunctie wel een stap teruggezet om in mezelf te investeren. Het is natuurlijk even wennen om geen manager meer te zijn en niet meer in de drivers seat te zitten. Maar afgelopen jaren heb ik in veel grote projecten gewerkt en had ik nauwelijks tijd om te investeren in opleiding. In deze rol heb ik meer ruimte om te investeren in mezelf en tegelijkertijd van toegevoegde waarde te zijn voor audit. Wat ik van deze rol verwacht had, komt ook uit. Gelukkig ben ik ook in staat geweest om ondanks corona een band op te bouwen met mijn nieuwe collega’s. Voor de komende jaren zie ik dit als een hele mooie investering in mezelf, wat ik daarna ga doen zie ik daarna wel.”

Wat wilt u mensen meegeven die een overstap overwegen?

“Maak afwegingen en ken jezelf goed. Ik heb overstappen vaak fout zien gaan. Ik heb meegemaakt dat collega’s graag internationaal wilden werken, en na twee weken ontzettende heimwee hadden en erachter kwamen dat het niets voor ze was. Ik heb me erover verbaasd hoe slecht sommige mensen in staat zijn om objectieve afwegingen te maken voor zichzelf en de emotie buiten te sluiten. Je moet jezelf goed leren kennen en vooraf bepalen wat je op dit moment belangrijk vindt in je carrière. Vraag jezelf af waar je aan wilt werken en waar je de komende tijd in wilt investeren, in plaats van zomaar voor een hogere functie te gaan of zonder afweging iets anders te gaan doen.”

Over
Richard Polkerman werkt al bijna dertig jaar bij de Rabobank. Hij begon in de backoffice en vervulde zijn hele carrière verschillende managementposities in de frontoffice, riskmanagement en finance. Hij vervulde veel internationale rollen en woonde langdurig in het buitenland. Sinds eind 2017 is hij terug in Nederland. Zijn specialismen zijn verander- en riskmanagement.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

“Met waarderend auditen krijg je veel meer los bij mensen”

In de rubriek De overstap dit keer Hans Jaap Abma. Hij studeerde bedrijfskunde met als afstudeerrichting marketing, startte bij Deloitte als externe auditor, vervulde de rol van interne auditor bij Zadkine en Ipse de Bruggen en keerde weer terug naar Zadkine in de rol van opleidingsmanager. Hoe bevalt de nieuwe rol als opleidingsmanager? “Die nieuwe […]

Lees meer