“Beter ongeveer goed, dan precies fout!“
In de rubriek ‘De overstap’ dit keer George de Booij. Sinds november 2020 is hij financieel directeur bij BOVAG en sinds februari 2021 bestuurder bij het Pensioenfonds Metaal & Techniek. Daarvoor werkte hij bij ABN Amro en de Nederlandse Spoorwegen.
Waarom bent u overgestapt?
“Ik houd mijn hele werkzame leven al van (eerst) opbouwen en (dan) oogsten. Mijn rol vergelijk ik vaak met die van een architect. Maar dan niet de architect die huizen of gebouwen ontwerpt en visualiseert, maar die organisaties en teams beter laat functioneren. Van afbouwen en op de winkel passen krijg ik minder energie.
Binnen de Nederlandse Spoorwegen heb ik aan verschillende interessante projecten bijgedragen. In 2013 speelden de problemen met de Fyra-treinen. Naast een intern onderzoek van een half jaar heb ik ook de dataroom opgezet voor de parlementaire enquête die daarop volgde. Dat waren erg intensieve trajecten die mij duidelijk maakten hoe belangrijk het is geïntegreerd samen te werken in een organisatie in plaats van in silo’s te denken. Voor mijn gevoel was het bouwen aan NS Audit klaar, dit bleek ook uit de hercertificering door het IIA begin 2020. Voor mij was het tijd voor een volgende stap, naar BOVAG.
Daarnaast is mijn interesse voor de problematiek en de ontwikkelingen binnen de pensioenwereld al lang geleden aangewakkerd. Dat heeft uiteindelijk geleid tot mijn lidmaatschap van het bestuur van het Spoorwegpensioenfonds en mijn huidige rol bij het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT). Een pensioenfonds is net als de BOVAG ook een soort vereniging. Veel verschillende belanghebbenden die uiteindelijk toch één gemeenschappelijk doel nastreven, een gezond en eerlijk verdeeld pensioen.”
Wat doet BOVAG?
“BOVAG is een vereniging met ongeveer 9000 aangesloten ondernemers in de mobiliteitsbranche. Deze ondersteunen we bij allerlei ontwikkelingen (mobiliteit op maat, verduurzaming, digitale transitie, autofiscaliteit, et cetera) en kennisoverdracht, en we sluiten als werkgeversorganisatie twee CAO’s af. Naast deze b2b-relaties hebben we ook het bekende BOVAG-keurmerk voor consumenten (b2c). Samen met Bovemij, ons eigen verzekeringsbedrijf en dataspecialist, hebben we ook via BOVAG.nl, een platform voor de aan- en verkoop van (elektrische) auto’s, (elektrische) fietsen, motoren, caravans en campers. Verder proberen we als BOVAG samen te werken met andere spelers in het veld die met vergelijkbare ontwikkelingen te maken hebben, zoals de RAI, ANWB en FOCWA. En we werken nauw samen met VNO en MKB-Nederland aan ondernemersvraagstukken.”
“Mijn rol vergelijk ik vaak met die van een architect. Niet de architect die huizen of gebouwen ontwerpt en visualiseert, maar die organisaties en teams beter laat functioneren”
Wat zijn na enkele maanden uw indrukken van het Pensioenfonds Metaal & Techniek?
“In vergelijking met het Spoorwegpensioenfonds is het Pensioenfonds Metaal & Techniek qua omvang vele malen groter. Branchebreed gezien zijn er veel ontwikkelingen gaande, dus ook bij het PMT; op het gebied van compliance, risico’s en uitvoering. Er is veel aandacht voor ISAE-verklaringen, de risico’s van uitbesteding, de digitale transitie en de houdbaarheid van het huidige pensioenstelsel. Van oudsher zijn pensioenfondsen log en traag. Gezien de vele ontwikkelingen worden zij dynamischer en flexibeler. De samenwerking met andere partners in de keten (bijvoorbeeld de pensioenuitvoerders) moet verder geïntensiveerd worden. Elkaar meer opzoeken zodat het pensioenproces van A tot Z beter op elkaar is afgestemd. Alles in het belang van de deelnemers.”
Welke verschillen zijn er tussen het werken in de eerste, tweede en derde lijn?
“Met mijn rollen als financieel directeur en bestuurder overzie ik alle lijnen en draag ik eindverantwoordelijkheid voor het geheel. Qua verantwoordelijkheid zie ik dan ook een duidelijk verschil met een rol in een eerste, tweede of derde lijn. Alles komt op een geaggregeerd niveau samen in de verantwoordelijkheid van het bestuur van elke organisatie. De eindverantwoordelijkheid hebben maakt het eigenlijk ook makkelijker. Er is immers een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Het moeten schaken op meerdere borden met verschillende stakeholders maakt het tegelijkertijd ook uitdagend en leuk.
Een duidelijke overeenkomst tussen mijn rollen nu en mijn auditfuncties in het verleden is de vrijheid in de uitvoering van werkzaamheden. Je hebt in beide functies de ruimte nodig om goed te besturen en goed te onderzoeken. Ik trek daarbij graag de vergelijking met de dame of de koningin in de schaaksport. Zij mag in alle richtingen meerdere velden lopen en slaan. Dit maakt haar een erg sterk schaakstuk. Een andere overeenkomst die ik zie, is de oplossingsgerichtheid die een bestuurder en auditor moeten hebben. Beiden moeten zichzelf en de organisatie veelvuldig de vraag stellen wat wél mogelijk is.”
Welke aspecten uit uw auditervaring komen goed van pas bij uw functies als financieel directeur en bestuurder?
“Een auditor moet multifunctioneel zijn. Hij moet veel kunnen; en vooral ook goed kunnen luisteren. Daar moet je wel enige aanleg voor hebben. Verder komen het analytisch vermogen, het kunnen ‘lezen’ van processen en het goed kunnen schrijven (zowel in het Nederlands als in het Engels) mij nu goed van pas. In mijn huidige functies bij het Pensioenfonds Metaal & Techniek en bij BOVAG moet ik veel schakelen tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau. Een auditor doet dat eigenlijk ook continu en heeft in zijn onderzoek veel verschillende contacten en stakeholders, van receptie tot en met de raad van bestuur en alles ertussenin.
Wat ik verder in mijn werkzame leven heb ervaren, is dat mensen geneigd zijn om complexiteit op te stapelen en daardoor ontstaat het risico dat niet voor de beste optie of beslissing wordt gekozen. Ik vraag mijzelf vaak hardop af wat de kern van het complexe probleem is en probeer dan een simpele oplossing te bedenken. Zo heb ik onlangs een versimpeld contributiemodel voor de BOVAG-leden ontwikkeld. Dit model is onlangs door de Ledenraad goedgekeurd.”
Hoe hebt u uw IIA Nederland lidmaatschap ervaren?
“Ik ben heel lang lid geweest van IIA Nederland. Het is een actieve club met mensen waar je door gemotiveerd wordt. Ik heb daar altijd graag aan willen bijdragen.”
“Ik vraag mijzelf vaak hardop af wat de kern van het complexe probleem is en probeer dan een simpele oplossing te bedenken”
Heeft de overstap gebracht wat u ervan verwachtte?
“Meer zelfs! Ik loop hier echt met plezier rond. Na een langere periode bij de Nederlandse Spoorwegen en het Spoorwegpensioenfonds wilde ik weer eens verder kijken. De dynamiek van de BOVAG-brancheorganisatie met uiteenlopende leden – van fietsenmaker tot autodealer en van camperbedrijf tot klassiekerrestaurateur – en de breedte van de onderwerpen die bij het Pensioenfonds Metaal & Techniek spelen, zie ik als uitdaging. Daar krijg ik een gezonde portie nieuwe energie van.”
Wat wilt u mensen meegeven die een overstap overwegen?
“Ik ben nooit erg strikt geweest op de houdbaarheid van hoofd Internal Audit. Regelmatig zie ik dat auditervaring een springplank kan zijn naar een andere interessante rol in de organisatie. Dergelijke overstappen juich ik toe. Ik raad dan ook iedereen aan om zich jaarlijks af te vragen: wat heb ik geleerd afgelopen jaar en vind ik het nog leuk? Vind ik mijn rol volgend jaar ook nog interessant? Echter, je moet wel de tijd nemen om iets te kiezen wat echt bij je past. Elke keuze heeft immers impact op de volgende stap in je werkzame leven.”
Over
George de Booij is sinds november 2020 financieel directeur bij BOVAG en sinds februari 2021 bestuurder bij het Pensioenfonds Metaal & Techniek. Daarvoor werkte hij 20 jaar bij ABN Amro, onder meer als lid van het global audit managementteam en als hoofd Internal Audit UK. Vervolgens werkte De Booij tien jaar bij de Nederlandse Spoorwegen als directeur NS Audit en als bestuurder van het Spoorwegpensioenfonds. In 2020 was hij tevens voorzitter van het Toezichtsorgaan Kwaliteitstoetsingen IIA Nederland.
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
Van de zijlijn naar het middenveld
Tijs Wolffenbuttel stapte in mei 2022 binnen de Volksbank over van chief audit executive (CAE) naar expertise lead tech. Het auditvak vindt hij te mooi om helemaal te verlaten.
Lees meer"Zorg dat je jezelf goed kent voor je een overstap maakt”
Richard Polkerman werkt al bijna dertig jaar bij Rabobank, maar is daar nog lang niet uitgekeken.
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.