Leuker leven kun je leren!

Leuker leven kun je leren!

Auteur: Sierd Stapersma RO EMITA
Beeld: Adobe Stock
5 min

In een continu veranderende omgeving moet je veerkrachtig en weerbaar zijn, zowel op zakelijk als op privévlak en zowel in goede als in slechte tijden. Maar hoe word je dat of wanneer ben je dat? Vincent van der Burg, algemeen directeur van UNLP, geeft antwoord op deze en andere vragen.

Allereerst, wie is Vincent van der Burg?

“Naast het zijn van algemeen directeur van UNLP, auteur en trainer, zou ik mezelf willen typeren als een ‘makelaar’ die complexe psychologische materie toegankelijk wil maken voor individuen en organisaties. Ik ben al vanaf mijn twintigste actief in verschillende rollen bezig met NLP. In al die jaren heb ik wel gemerkt dat mijn drijfveer het maken van impact op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is. Dit doe ik bij voorkeur door mensen te trainen om het brein te beïnvloeden.”

Fris ons geheugen even op, wat is NLP?

“Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is ontstaan in de jaren zeventig waarbij wetenschappers mensen bestudeerden die opvallend succesvol waren in hun werkveld. Zij gingen op zoek naar waarom deze mensen zo succesvol waren en zetten de resultaten om in modellen en technieken, die vervolgens weer konden worden overgedragen aan andere mensen.”

“NLP geeft technieken om zelf te groeien en te bloeien, meer voldoening te halen uit wat je doet en beter te leren omgaan met stress en burn-outs”

“NLP moet je zien als een handleiding voor je brein (het menselijk neurologisch orgaan) op het gebied van communicatie (linguïstisch) en persoonlijke ontwikkeling. Deze handleiding geeft je meer inzicht in hoe je brein (onbewust) werkt en vergroot je persoonlijke effectiviteit. Met het programmeren kunnen we het brein zowel diepliggend als direct beïnvloeden op het gebied van voelen, denken en gedragen. NLP probeert de complexe materie van neurowetenschappen begrijpelijker en toegankelijker te maken en geeft je daarnaast een denkbeeldige gereedschapskist met praktisch te gebruiken technieken en methoden.”

En wat doet UNLP?

“UNLP is een gerenommeerd opleidingsinstituut voor NLP, coaching, persoonlijke ontwikkeling en communicatie en is tevens marktleider in Nederland. We richten ons op alle niveaus, van beginners tot gevorderden en specialisten. Naast NLP-opleidingen op verschillende niveaus hebben we ook opleidingen voor coaches en business leaders en organiseren we workshops, events en retreats.”

Waar kan ik NLP eigenlijk voor gebruiken?

“Je kunt NLP gebruiken voor meerdere doeleinden. Heel concreet kan het bijvoorbeeld helpen met het verbeteren van je werk-privébalans en het beter samenwerken en communiceren met anderen. Anderzijds geeft NLP-technieken om zelf te groeien en te bloeien, meer voldoening te halen uit wat je doet en beter te leren omgaan met stress en burn-outs.”

Is het voor iedereen bruikbaar?

“Ja, in de praktijk wordt het gebruikt door mensen met verschillende achtergronden en in verschillende levensfasen. Uiteraard kan het doel wat deze mensen met NLP willen bereiken zeer uiteenlopend zijn, zoals al aangegeven. Om mensen daarin te ondersteunen heb ik een boek geschreven getiteld Coach jezelf met NLP. Verander je mindset voor een leuker leven. Dit boek geeft de lezer ook (nieuwe) inzichten hoe ons brein (onbewust) werkt.”

Vincent van der Burg, UNLP: “Een menselijk brein geeft onbewust voorrang aan negatieve ervaringen en redeneert dat risico’s een bedreiging zijn in plaats van een gelegenheid of een kans om hier (ook) iets positiefs uit te halen”

Hoe werkt ons brein dan?

“Ik wil dit graag aan de hand van een voorbeeld uitleggen. Sommige mensen vinden spreken of een presentatie geven in het openbaar beangstigend en liggen er letterlijk wakker van. De belangrijke vragen hierbij zijn: 1) waar dit vandaan komt, 2) hoe dit verminderd kan worden. Ten aanzien van de eerste vraag, niemand wordt geboren met een talent om in het openbaar te spreken en niemand wordt geboren met angst om in het openbaar te spreken. Mensen die dit beangstigend vinden, zien (op voorhand) in de dialoog met zichzelf allerlei zaken die kunnen misgaan; ze komen bijvoorbeeld niet meer goed uit hun woorden, verwachten dat ze te veel afwijken van de rode draad van hun presentatie, of zijn bang vragen uit het publiek te krijgen die ze niet (goed) kunnen beantwoorden. En ten aanzien van de tweede vraag: iemand die met zelfvertrouwen presenteert heeft zichzelf een mentale strategie aangeleerd, zodat hij een ‘natuurlijke’ spreker lijkt.”

Hoe ziet u persoonlijke veerkracht?

“Veerkrachtiger worden is eigenlijk jezelf beter leren kennen. En daarnaast ook situaties kunnen relativeren en leren inspelen op veranderingen. Iemand met een hoogontwikkelde mindset (lees: een veerkrachtiger persoon) kan situaties in een breder perspectief plaatsen en vanuit een ander perspectief bekijken. Wat is eigenlijk het probleem als ik een vraag uit het publiek niet (goed) kan beantwoorden? En wat is het positieve dat ik uit zo’n onbeantwoorde vraag zou kunnen halen?”

“Mensen kunnen slecht adviezen opvolgen, laat staan langdurig volhouden”

Is het te trainen?

“Ja, maar niet door naar goedbedoelde adviezen te luisteren, het blijft vaak bij loze woorden. Mensen kunnen overigens ook slecht adviezen opvolgen, laat staan langdurig volhouden. Wat wel helpt is jezelf leren om bewust andere vragen te stellen. Wat is het positieve dat ik uit deze situatie kan halen? En hoe zal ik hier over vijf jaar op terug kijken? Ik refereer hierbij ook aan het Kwadrant van Veerkracht.”

Vertel!

“Positief zijn, is makkelijk(er) wanneer het je voor de wind gaat. Maar hoe is dat als je door een diep dal gaat? In het bijzonder als het niet zo lekker loopt, is het van belang om te zijn wie je bent en je te richten op wat jij belangrijk vindt. Ik train regelmatig met het Kwadrant van Veerkracht. Het kwadrant bestaat uit vier eenvoudige vragen die je jezelf stelt in zo’n lastige situatie (zie figuur 1).”

Figuur 1. Het Kwadrant van Veerkracht

“Door deze vragen aan jezelf te stellen, versterk je je veerkracht. In een lastige situatie zorgt het ervoor dat je direct verbinding maakt met degene die je op dat moment wilt zijn. Het zorgt er tevens voor dat je elkaars standpunt begrijpt en respecteert en daardoor beter met de ander communiceert.”

Waarom werkt ons brein dan niet zo?

“Een menselijk brein geeft onbewust voorrang aan negatieve ervaringen en redeneert dat risico’s een bedreiging zijn in plaats van een gelegenheid of een kans om hier (ook) iets positiefs uit te halen. Denk eens aan een tandartsafspraak. Veel mensen zien daar tegenop, omdat ze verwachten dat de behandeling pijnlijk zal zijn. Deze verwachting is mogelijk gebaseerd op één enkele pijnlijke ervaring, terwijl de twintig eerdere behandelingen en controles nagenoeg pijnvrij zijn verlopen. Het brein kan dus blijkbaar geen ontkenningen vasthouden. Door hier bewust vanuit een ander perspectief over na te denken (bijvoorbeeld: deze behandeling draagt bij aan het gezond houden van mijn gebit in de toekomst), kun je deze angst omdraaien in iets positiefs waardoor je je op voorhand niet onnodig druk maakt.”

Zijn er ook enkele mentale veerkrachttips naast NLP?

“Zeker, een daarvan komt terug in het voorbeeld hiervoor. Bijna alle negatieve gedachte ontstaan door onderliggende aannamen. Door te herkaderen – een NLP-techniek – stel je jezelf vragen over de situaties die jij misschien vanzelfsprekend vindt (tandartsafspraak is pijn!). Alleen zo kun jij anders naar een situatie gaan kijken.”

“Zie veranderingen als een experiment. Een experiment levert altijd waarde op”

“Twee andere tips die je kunt gebruiken is je afvragen wat jouw denkbeeldige adviseurs zouden zeggen (wat zou … mij adviseren?), en zie veranderingen als een experiment. Een experiment levert altijd waarde op, zowel wanneer het mislukt als wanneer het succesvol is. En bevalt het experiment je niet, dan ga je toch gewoon verder (eventueel met een tweede experiment).”

Ten slotte, wat wilt u de lezer van Audit Magazine nog meegeven?

“Kijk eens om je heen wat je nog zou kunnen doen aan je persoonlijke ontwikkeling. Dat is niet noodzakelijk een grote stap met veel impact. Denk eens simpel aan een boek lezen (en misschien niet meteen het eerste boek waar je aan denkt) of een training volgen. Groeien en bloeien is een intrinsieke drijfveer voor iedereen, dat doorbreekt de bestaande sleur. Je krijgt meer positieve energie, je voelt je beter en je krijgt daardoor een (nog) leuker leven. En wie wil dat nu niet!”

 

Over
Vincent van der Burg is medeoprichter en algemeen directeur van UNLP, psycholoog, auteur van meerdere boeken en trainer/coach. Met meer dan 25 jaar ervaring in het bedrijfsleven is hij expert op het gebied van persoonlijk leiderschap, executive coaching en organisatieontwikkeling.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp: