
Balans, energie en strategie
Begin je de dag met een inbox vol e-mails of met het aanpakken van wat écht telt? Linda Post, chief audit executive van Corporate Audit Services (CAS) bij ING, heeft een heldere strategie: begin je dag niet met e-mails. Haar aanpak draait om het managen van energie, strategische reflectie en leiderschap met impact.
Hoe begon je reis en welke momenten waren bepalend in je carrière?
“Ik heb informatica gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en ben begonnen als programmeur. Totdat er bij ons een audit werd uitgevoerd, toen vond ik vooral de brede blik van audit interessant. Als programmeur zit je in een klein onderdeel van een groter geheel. Bij audit kun je uitzoomen en zie je hoe alles samenkomt. Vanuit nieuwsgierigheid en enthousiasme startte ik toen met de RE-opleiding aan de Vrije Universiteit. Na deze opleiding besloot ik de RA-opleiding te volgen aan Nyenrode. Voor de doorgroei in mijn carrière was het destijds belangrijk om beide titels te behalen. Sinds 2005 werk ik bij ING, vooral internationaal. In 2015 werd ik hoofd van IT Audit en in 2020 CAE voor ING België. Momenteel ben ik naast mijn rol als CAE voor ING België ook ad interim CAE van ING CAS wereldwijd.”
Wat heeft de voorzittersrol in het bestuur bij het IIA je gebracht?
“Ik heb zes jaar in het bestuur van IIA gezeten, waarvan drieënhalf jaar als voorzitter. Ik heb daar zoveel geleerd over het promoten van ons vakgebied en het bouwen van netwerken. En ook meedenken over de toekomst van het vakgebied was waardevol. Dat zijn hele andere dingen dan waar je normaal gesproken mee bezig bent. Actief zijn bij het IIA, bijvoorbeeld als vrijwilliger in een commissie, draagt enorm bij aan je professionele ontwikkeling. Ik kan het iedereen aanraden.”
Wat motiveert je nog meer?
“Ik denk dat een groot deel van mijn motivatie voortkomt uit mijn persoonlijkheid. Ik ben resultaatgericht en haal veel voldoening uit het helpen verbeteren van een organisatie. Dat is iets wat je merkt in mijn aanpak. Ik ben niet iemand die afwacht tot iemand anders me vertelt wat ik moet doen. Ik zie wat nodig is en neem proactief actie. Dat is ook het type mensen waar ik graag mee samenwerk: mensen die initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen. Wanneer mensen mij vragen hoe ze carrière kunnen maken, zeg ik altijd: ‘Manage niet alleen naar boven’. Het heeft weinig zin om je enkel te richten op het pleasen van je leidinggevende als de rest van je team niet graag met je werkt. Zorg er in de eerste plaats voor dat je plezier hebt in je werk, want dat straal je uit en dan werken mensen graag samen met je. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk.”

Je hebt geen profiel op LinkedIn. Is dat een bewuste keuze?
“Ik heb geen LinkedIn meer omdat het me onrustig maakte. De constante stroom berichten en meldingen kostte me veel tijd en energie. Ik raad vaak het artikel ‘Manage your energy, not your time’ (McCarthy & Schwartz, 2007) aan. Het gaat erom je tijd te besteden aan dingen die je energie geven. Ik ben enthousiast en neem graag veel projecten aan, maar dat kan snel te veel worden. Daarom stel ik prioriteiten. Wat is echt belangrijk in mijn leven? Familie, vrienden en de mensen van wie je houdt. Daar wil ik mijn tijd aan besteden. Werk is maar een onderdeel. Het afscheid nemen van social media gaf me veel rust.”
Dus: manage your energy, not your time?
“Als je energie hebt, kun je veel meer gedaan krijgen in minder tijd. Ben je niet uitgerust, dan duurt alles langer. Op zo’n moment is het beter om even uit te rusten, of iets te doen wat je energie geeft. ’s Ochtends, als ik vol energie ben, pak ik de moeilijkste taken aan, zoals rapporten reviewen. In de middag, als mijn energie afneemt, richt ik me op meer routinematige taken zoals e-mails. Zo werk ik veel efficiënter.”
Vaak is e-mails lezen de opstart van de dag…
“Begin je dag niet met e-mails lezen. Voor veel mensen is het lezen van e-mails een manier om de dag te starten, Dat moet je doen wanneer je laag in de energie zit. Zodra je aan e-mails begint, raak je snel afgeleid door nieuwe taken en vragen die binnenkomen.”
Welke uitdagingen kom je tegen als vrouwelijke CAE in een overwegend mannelijke omgeving?
“Toen ik begon in IT waren er nauwelijks vrouwen in het vakgebied. Later, als hoofd IT Audit, was ik veelal de enige vrouw bij vergaderingen. Daar heb ik enorm van geprofiteerd. Omdat ik de enige vrouw was kende iedereen me. Dit veranderde de afgelopen jaren langzaam doordat er meer vrouwen op seniorposities komen.”
“Op het moment dat je je vak kent en duidelijk laat zien waar je over praat is het vrouw-zijn geen punt van aandacht meer”
Kan het vrouw-zijn ook nadelig zijn?
“Het belangrijkste is dat je altijd moet zorgen dat je weet waar je het over hebt. Of je nu man of vrouw bent. Ik ben inhoudgedreven, mijn focus ligt op het goed uitvoeren van mijn werk. Als je bijvoorbeeld een vergaderzaal binnenkomt waar alleen mannen zitten, is het mogelijk dat ze in de eerste twee minuten kijken en denken: hé, daar komt een vrouw binnen. Maar dat verandert snel als je laat zien dat je weet waar je over praat. Binnen twee of drie minuten draait de focus volledig naar de inhoud. Op het moment dat je je vak kent en duidelijk laat zien waar je over praat is het geen punt van aandacht meer. In Nederland wordt internal audit overigens nog steeds sterk door mannen gedomineerd. In andere landen, zoals België, is de situatie heel anders. Daar werken zelfs meer vrouwen dan mannen in internal audit. Dat verschil vind ik opvallend, en eerlijk gezegd weet ik niet precies waar het aan ligt.”
Internal audit in Nederland: een mannenwereld?
“Het zou interessant zijn om eens te kijken naar het ledenbestand van het IIA om te zien hoeveel mannen en vrouwen daadwerkelijk werken in internal audit. Wat mij betreft is het belangrijk om bewust te werken aan een betere balans. Niet alleen omdat het goed is voor de organisatie, maar ook omdat het bijdraagt aan betere besluitvorming. Dit geldt overigens voor diversiteit in de brede zin: niet alleen gender diversity, maar ook diversiteit in kennis en achtergrond. Hoewel ik momenteel ad interim benoemd ben, ben ik de eerste vrouwelijke general manager Internal Audit bij ING. We zijn actief bezig met het aantrekken van meer vrouwen in internal audit. We voeren een bewust beleid om een betere balans te creëren tussen mannen en vrouwen in het team.”
Zijn er andere topvrouwen geweest die jou hebben geïnspireerd?
“Ja. Ik heb meerdere keren een mentor gehad die mij inspireerde. Ik ben enorm fan van mentorschap, vooral in de vorm van een-op-eensessies. Drie of vier sessies zijn vaak al voldoende. Het gaat erom dat je in gesprek gaat, bijvoorbeeld over carrière, de uitdagingen die je tegenkomt, en hoe je daarmee om kunt gaan. Het is belangrijk dat je mentor iemand is buiten je directe rapportagelijn. Dit geeft je de vrijheid om open te spreken zonder dat je je geremd voelt. Wat zij mij heeft geleerd is: ‘strategy day’. Dit is een waardevolle tip die ik graag doorgeef aan anderen.”
Strategy day?
“Dat is een dag die je helemaal vrijhoudt. Je neemt even afstand van de dagelijkse dingen om na te denken. Ik plan één keer per maand zo’n dag in. Vraag jezelf af: ben ik nog met de juiste dingen bezig? Dit is niet alleen relevant voor senior managers, maar voor iedereen. Ook voor internal auditors. Ik verzamel dan opiniestukken en belangrijke artikelen. In de ochtend begin ik met lezen en ideeën noteren. Aan het eind van de dag heb ik een lijstje met concrete acties of punten om verder uit te werken. Zonder deze dagen is de dagelijkse drukte vaak leidend en kom je niet voldoende toe aan meer strategische onderwerpen.”

Klinkt als een reflectiedag…
“Inderdaad. Het is een moment voor jezelf om na te denken over waar je mee bezig bent en of je nog op de juiste koers zit. Je hebt het vaak als je op vakantie bent. Omdat je dan afstand neemt, komen nieuwe ideeën vanzelf naar boven. Een strategy day is eigenlijk hetzelfde principe, maar dan structureel ingepland in je routine.”
Hoe probeer jij als topvrouw binnen internal audit een voorbeeld en inspirerend te zijn?
“Ook via mentorschap. Mijn enthousiasme voor het vakgebied is eigenlijk waar het allemaal mee begint. Ik vind internal audit een ontzettend leuk vak. Ik kan geen ander vak bedenken dat ik leuker vind, omdat je de hele organisatie als werkdomein hebt. En veel interactie hebt met verschillende stakeholders. Daarnaast geloof ik dat het inspireren van anderen begint bij het neerzetten van een sterke strategie: wie zijn wij als internal auditfunctie, en wat voor soort afdeling willen we zijn? Het is belangrijk om duidelijk te maken waar we trots op zijn als organisatie en hoe we toegevoegde waarde willen bieden. Ik vind het belangrijk regelmatig terug te koppelen naar het team: ‘We hebben het weer gedaan! We hebben een waardevol rapport opgeleverd en concrete verbeterpunten aangedragen.’”
Nog meer?
“Veel communiceren en informatie delen. Daarnaast is het belangrijk om erkenning te geven aan mensen die een goede bijdrage hebben geleverd. Noem die mensen. Het is een kleine moeite om te zeggen: ‘Dit team heeft een bijzonder auditrapport opgeleverd.’ Als ik een mail ontvang van een bestuurslid met positieve feedback over een samenwerking, deel ik dat ook met het team. Geef complimenten: ‘Dit hebben we heel goed gedaan!’ Geef credits aan de mensen die het verdienen. Het stimuleert positieve energie en versterkt de cultuur die je wilt bouwen. Je bevestigt hiermee: dit is de auditafdeling die we willen zijn. Het gedrag dat je waardeert, wordt op die manier versterkt. Tegelijkertijd ben ik ook heel strikt als het gaat om non-performance.”
Hoe breng je dat over naar de organisatie?
“Door verbindingen te leggen en kennis te delen. Ik deel bijvoorbeeld regelmatig interessante artikelen met het bestuur. Dat is ook een vorm van relatieonderhoud. Wat ik daarnaast heel belangrijk vind, is respect hebben voor de mensen die het werk doen. Het werkt niet wanneer wij als auditafdeling eens in de drie jaar binnenkomen met een arrogante houding: wij zullen wel even vertellen hoe het moet. Het begint bij oprechte interesse tonen in de mensen en hun werk. Je moet willen begrijpen waar ze mee bezig zijn. Als je verbeterpunten ziet, moet je die met respect communiceren.”
“Wees niet bescheiden. Weet wat je waard bent en sta daarvoor. Zorg dat je een plek aan tafel krijgt en gebruik die ook”
Welke vrouwelijke eigenschappen zijn handig voor internal auditors?
“Het zijn niet speciaal vrouwelijke eigenschappen, maar de volgende drie eigenschappen zijn belangrijk. Ten eerste samenwerken, dat is een van de belangrijkste eigenschappen. Ik geloof niet in ego’s binnen een auditteam. Het resultaat bereik je met elkaar, en je moet samen zorgen dat je resultaat bereikt. Dit vereist naast samenwerking ook goede communicatie. Ten tweede openstaan voor verandering. Altijd vooruitdenken. Wat kunnen we anders doen? Wat kunnen we beter doen? Veel auditors zijn wat behoudender en denken: ik doe het zoals ik het nu doe, dat is goed, waarom zou ik veranderen. Maar dat is niet verstandig, want er zijn altijd manieren om efficiënter te werken. Daarnaast veranderen organisaties, vooral op het gebied van technologie en data. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van generatieve AI. Het kost tijd en inspanning om je hierin te verdiepen en je te specialiseren, maar het is belangrijk om relevant te blijven.”
En ten derde?
“Ten derde de drive om de organisatie te verbeteren. Dit betekent dat je proactief op zoek gaat naar gaps in processen. Het gaat erom dat je kritisch nadenkt. Waar kan het misgaan in dit proces? Hoe kan ik mijn tests zo inrichten dat ik zeker weet dat de juiste controls aanwezig zijn? Het vereist dat je audits steeds opnieuw aanpast en afstemt op de specifieke situatie.”
Hoe zie je de rol van topvrouwen in de toekomst binnen internal audit?
“Ik zie een toekomst met meer balans, en die verandering is meer zichtbaar. Binnen ons managementteam hebben we specifieke targets gesteld voor het aantal vrouwen in teams. Deze aanpak heeft zeker geholpen om meer vrouwen op seniorposities te krijgen.”
Welke lessen wil je meegeven aan vrouwen die een topfunctie ambiëren?
“Wees niet bescheiden. Weet wat je waard bent en sta daarvoor. Zorg dat je een plek aan tafel krijgt en gebruik die ook. Ga niet aan de zijkant zitten en je bescheiden opstellen. Als je weet waar je het over hebt, ga je midden aan tafel zitten en laat je je stem horen. En dan luisteren ze echt wel naar wat je te zeggen hebt. Zorg daarnaast dat je plezier hebt in wat je doet. Als je enthousiasme voor je werk uitstraalt, willen mensen graag met je samenwerken. En word je sneller gevraagd voor speciale projecten of nieuwe functies. Omring jezelf ook met goede mensen, mensen die jou inspireren en aanvullen.”
Over
Linda Post RE RA CIA is chief audit executive ad interim bij ING. Zij werkt sinds 2005 in verschillende (internationale) auditrollen bij ING. Tot mei 2024 was zij voorzitter van IIA Nederland.
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.