Weet je nog, die eerste keer …

Weet je nog, die eerste keer …

Auteur: Fanny Kunneman
Beeld: Wesley Tingey
2 min

Kun jij je nog het moment herinneren dat je voor het eerst een auditrapport las? Ik wel. Redelijk geïntimideerd was ik. Veel tekst, gekleurde stoplichten, nietszeggende koppen als: ‘Aanleiding’ en ‘Bevindingen’. Tien jaar geleden begon mijn reis door auditland en wat ik het meest heb zien veranderen én wat het meest stil is blijven staan, is de wijze van rapporteren.

Zuchtende audit committees, kreunende gedelegeerd opdrachtgevers bij het vooruitzicht dat ze wederom een pak papier aan een SG/CEO moeten overhandigen. De glimlachende auditor die vraagt om tóch wat extra minuutjes in dat ene volgepropte overleg om het een en ander toe te lichten. En toch blijven we verbaasd en gefrustreerd dat conclusies in lades belanden … nog steeds! ‘Story of an auditors life’.

Het goede nieuws is dat er ook veel beweging is. Toen ik binnenkwam bij de overheid volgde iedereen – verplicht, sommigen onder protest – de cursus ‘Piramidaal schrijven’. Ik miste door mijn startdatum net de boot helaas, maar ik heb de principes van mijn collega’s overgedragen gekregen. Dát was vooruitgang! Daarna volgden – och heden, de vernieuwing – rapporteren door middel van powerpoint, soms toch met onderliggende rapportage. Niet veel later volgde het presenteren van de uitkomsten van een audit door praatplaten te gebruiken. Een zucht van verlichting golfde door opdrachtgeversland.

In elke organisatie waar ik kom wordt anders gekeken naar rapporteren en vinden de geijkte discussies plaats. Wel of juist niet Engelse woorden gebruiken, doen we aanbevelingen en komen die dan vooraan of achteraan? Vanaf een afstandje bezien bevalt de gang van zaken me wel. Die dikke papieren pillen van de oude stempel zijn nog lang niet verdwenen, de fancy pdf’s met doorklikfuncties en strak design staan opgeslagen op C- en S-schijven, en hier en daar ontwaar je een hippe poster met visuals aan de muur. De beweging gaat langzaam, auditors zijn immers niet de meest veranderlijke typen, maar in ieder geval voorwaarts.

Als Young Profs-commissie (YP) van het IIA verbazen we ons soms samen over de traagheid waarmee onze beroepsgroep voortbeweegt, maar ook over de energie van onze leeftijdsgenoten. De toekomst van de beroepsgroep, dat zijn wij! En wij willen het anders, leuker, relaxter en duidelijker. Dus kom maar op met die rapporten van de toekomst. Op 14 oktober 2022 organiseren we alvast een mooi event over vernieuwende manieren van rapporteren, bijvoorbeeld door het gebruik van infographics. Dus ben je 36-? Meld je aan via de IIA-website! Ouder? Stuur je jonge collega en lift mee op de inspiratie.

Waarover verwonder jij je Charlot Oltmans? We lezen het graag in de volgende editie van deze estafettecolumn vanuit YP’s!

Over
Tijdens de vorige crisis startte Fanny Kunneman als ondernemer in de auditbusiness en groeide ze via het traineeship van de Auditdienst Rijk door naar senior auditor en consultant Publieke sector. Kunneman is gespecialiseerd in cultuur en gedrag, governance en besluitvorming. Ze is daarnaast innovatietrainer en werkt momenteel bij Möbius.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
1 like

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.