Topsport, veranderende spelregels en de VOR
Afgelopen zomer had ik het genoegen om een aantal dagen van de Olympische Spelen 2024 in Parijs mee te mogen beleven. En ik moet zeggen: het was een fantastische ervaring! Topsport en de Olympische Spelen waren ook een belangrijk thema op ons jaarlijkse IIA Congres op 20 en 21 juni, dit keer in het AFAS Theater. Ik geloof dat wij als auditors daarvan veel kunnen leren. Terugkijkend op mijn ervaringen in Parijs 2024 een paar voorbeelden.
Politie
Ik heb jaren in Parijs gewoond en kan uit ervaring zeggen dat vriendelijkheid of behulpzaamheid geen topprioriteit leek te zijn voor de Parijse politie. Tijdens de Spelen zag ik een hele andere kant van de Gendarmerie. In plaats van in tweetallen liepen ze nu in grotere groepen van zes tot acht agenten rond. Ze groetten ons vriendelijk, hielpen toeristen de weg te vinden en maakten zelfs af en toe grappen, terwijl veiligheid en het voorkomen van aanslagen hun primaire rol was!
Als auditors worden we nog vaak gezien als die onvriendelijke politievrouw of -man die alleen aandacht geeft aan wat er fout is. Maar een andere houding en een andere interactie met stakeholders kan vaak effectiever zijn om onze doelen te bereiken.
Digital en technology
In de sport gaat het vaak om een fractie van een seconde, of om enkele millimeters binnen of buiten de lijn. Om het spel eerlijk te laten verlopen worden allerlei technische hulpmiddelen ingezet om de scheidsrechter zo goed mogelijk te informeren. Maar ook buiten het sportveld was digital en technology een belangrijk onderdeel van de beleving tijdens de Spelen. Met een drietal apps op je telefoon kon je alle aspecten van de Spelen managen: één app was voor het kopen, volledig beveiligd en persoonlijk. Een tweede app gaf alle informatie over de wedstrijden: wat kon je verwachten, wat was er te zien, et cetera. De derde app was een soort OV-routeplanner om op tijd bij elk evenement te arriveren.
Ik hoor vaak auditors klagen over de digitalisering van hun werk en de noodzaak om data analytics in de auditaanpak te integreren. Natuurlijk vraagt het de nodige training en oefening om hiermee goed uit de voeten te kunnen. Bovendien zijn er vaak investeringen nodig om deze nieuwe manieren van werken mogelijk te maken. In Parijs was het net zo. Maar als de techniek eenmaal staat, en je weet hoe ermee om te gaan, dan wordt het leven een stuk overzichtelijker!
Spelregels
Ik was in de gelegenheid om een tiental verschillende sporten bij te wonen. Elke sport kent specifieke spelregels. Natuurlijk lijken veel spelregels op elkaar, maar zelfs tussen volleybal en beachvolleybal, of tussen tennis en tafeltennis zijn er behoorlijke verschillen. Wat echter iedere sport gemeen heeft, is het besef dat het belangrijk is de regels te respecteren en op dezelfde wijze te interpreteren.
Ook als auditor kijken wij binnen onze organisatie steeds naar ‘sporten’ met andere ‘spelregels’. We worden geconfronteerd met risico’s van zeer verschillende aard. Voor sommige processen en de daaraan verbonden risico’s hebben we meer open risk appetite dan voor andere. Daarom varieert de manier waarop de organisatie met de risico’s omgaat, en daarmee ook onze auditaanpak. Als auditor beoordelen we per topic of de spelregels duidelijk zijn, voldoende waarborgen bieden en worden gerespecteerd.
De VOR
Het lijkt erop dat per 1 januari 2025 de spelregels zoals die zijn vastgelegd in de Corporate Governance Code enigszins worden aangepast. De verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) wordt dan in de Code opgenomen. Het is van groot belang dat internal auditors hierbij hun rol pakken. Onze Commissie Professional Practice, onder leiding van Peter Hartog, zal in samenspraak met diverse stakeholders onze leden daarbij helpen met adviezen en inzichten.
Over
Frans Eusman is voorzitter van IIA Nederland.
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.