LMI?

LMI?

Auteur: Thijs Smit
Beeld: NFP Photography
3 min

Onlangs was ik voor een opdracht bij een klant, brainstormen over de beste manier om het jaarplan van 2024 gestalte te geven. In de koffiepauze vroeg een jonge enthousiaste vakgenoot mij: ‘Welke drie carrièretips kun je mij geven?’ Graag deel ik mijn reactie met jullie.

Ten eerste moet je altijd zorgen dat je met plezier naar je werk gaat. Natuurlijk kan niet elke dag even sprankelend zijn en soms heb je zelfs een mindere dag, maar in het algemeen moet je veel lol hebben in je werk. In de afgelopen 45 jaar kan ik me niet één dag herinneren dat ik niet met plezier naar mijn werk ging. Merk je dat je minder lol krijgt in je baan, ga dan snel op zoek naar een nieuwe functie.

Dat is ook meteen mijn tweede advies: blijf niet te lang hangen in een functie of bij een bedrijf. Af en toe muteren is gezond. Zelf heb ik de eerste negentien jaar bij de PTT gewerkt. Natuurlijk was er daar veel verandering. Ik had elke twee tot drie jaar een nieuwe functie, van beginnend auditor tot de chief. Ook werkte ik bij verschillende bedrijfsonderdelen en maakte de PTT de omslag van overheidsbedrijf naar een marktgerichte KPN. Toch werkte ik steeds bij hetzelfde bedrijf. De overstap naar een volstrekt ander bedrijf in een andere branche werkte geweldig stimulerend. Zo ben ik van de communicatie/transport- naar de staalwereld gegaan, daarna naar de retail bij Ahold, vervolgens de financiële wereld van SNS Reaal om bij SHV te eindigen in de handel.

Er is nog een andere reden om af en toe van bedrijf te wisselen. Het is goed om periodiek je marktwaarde te checken. De grootste stijging van je salaris realiseer je door een overstap. Zelfs als je een belangrijke stap zet binnen je eigen bedrijf is de stijging van je salaris maximaal 10 tot 15%. In mijn loopbaan heb ik de echt grote salarisstijgingen gerealiseerd door de overstap naar een ander bedrijf. Overigens moet je ook weer niet te snel muteren van baan. Het is belangrijk dat je voldoende tijd neemt om echt waarde toe te voegen aan je bedrijf. In een stabiele omgeving met steeds dezelfde functie-inhoud ben je na ongeveer vijf jaar toe aan een nieuwe uitdaging. In een zeer uitdagende omgeving zou ik maximaal acht jaar aanhouden.

De derde tip: blijf altijd investeren in jezelf. In het begin van je loopbaan gaat dat vaak vanzelf omdat je op de vrijdag college volgt voor je R-titel. Maar ook later in je loopbaan blijft het belangrijk om te blijven leren. Ik maak de afgelopen vijftien jaar elk jaar in december een leerplan voor het volgende jaar. Ik breng mijn leerdoelen in kaart, bepaal welke cursussen ik ga volgen. Of welke boeken ga ik lezen. Ik ben bezig met het laatste deel van mijn loopbaan, maar vind het nog steeds een voorrecht om elk jaar mijn plan op te stellen en aan het eind van het jaar te zien wat ik allemaal heb bijgeleerd. Je begrijpt dat de koffiepauze iets langer is geworden dan de reguliere tien minuten.

Ter afsluiting zei de jonge professional tegen mij: ‘Je adviseert mij dus om LMI toe te passen?’ Ik keek hem vragend aan: ‘Wat bedoel je met LMI?’ ‘Nou’, was het korte en krachtige antwoord: ‘Leuk, Muteren en Investeren’. Het was een prima samenvatting van mijn verhaal.

 

Over
Thijs Smit is auditconsultant en geassocieerd partner bij ONE Risk Advisory. Hij was voorzitter van IIA Nederland, president van ECIIA, bestuurslid IIA Global en CAE bij PostNL, Hoogovens, Corus, Ahold, SNS Reaal en SHV.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

Moderne auditplanning

Bij de meeste auditafdelingen start in september de procedure voor het maken van het jaarplan voor het komende jaar. In januari gaat de uitvoering van start. De vraag is: is dit nog steeds de juiste manier om de resources van internal audit juiste te alloceren?

Lees meer

IA en AI

Mijn ervaringen met artificial intelligence (AI) waren tot mei 2024 zeer beperkt. Tot dan toe had ik aan ChatGPT maar een drietal vragen gesteld. Bij het ontwikkelen van een controleprogramma op het inkoopproces vroeg ik ChatGPT om een auditplan te maken. Het opgeleverde auditplan was niet perfect, maar zeker 80% was bruikbaar. Mijn tweede vraag […]

Lees meer