Leren en ontmoeten

Leren en ontmoeten

Auteur: Thijs Smit
Beeld: NFP Photography
3 min

Het is alweer een paar maanden geleden dat Amsterdam een week lang het centrum was van de mondiale internal audit-gemeenschap. Van 10 tot 13 juli 2023 vond het wereldwijde congres in Nederland plaats met de pakkende titel ‘One World, One Future’.

Het was een groot succes met ongeveer 2500 deelnemers. Nederland heeft een traditie in het organiseren van grote internationale conferenties. In 2007, van 9 tot 12 juli, na nog maar tien jaar te hebben bestaan, werd er voor het eerst een grote internationale conferentie georganiseerd. Dit was tevens de jaarlijkse internationale conferentie, en met meer dan tweeduizend betalende bezoekers een groot succes. Er zit op een dag na precies 16 jaar tussen beide conferenties. De overeenkomsten tussen beide zijn opmerkelijk: een prachtig programma, de RAI in Amsterdam, hoge bezoekersaantallen en vooral een erg succesvol event.

In 2012 organiseerde IIA Nederland het Europese congres van de ECIIA. Ook een leuk event in de Beurs van Berlage in hartje Amsterdam. Uiteraard wat minder bezoekers, maar wel een heel succesvolle conferentie.

Wat levert dat nu eigenlijk op zo’n internationale conferentie? Ten eerste geeft het de Nederlandse internal audit-gemeenschap energie. Samen een groot evenement organiseren. Het IIA-bureau, vrijwilligers en de internationale IIA-organisatie werken samen om een mooi programma te ontwikkelen en de vele logistieke taken te vervullen. Ook leverde het IIA Nederland veel prestige op de afgelopen vijftien jaar. Er zijn weinig landen in Europa die drie internationale conferenties hebben georganiseerd in deze eeuw. Daarnaast geeft elke conferentie, met name de gewone Nederlandse jaarlijkse conferentie, twee mooie mogelijkheden voor iedere auditor: het verzamelen van kennis en het ontmoeten van mensen.

Een conferentie is bedoeld om kennis met elkaar te delen. De algemene slogan van het IIA is niet voor niets ‘Progress through sharing’. Voor een auditor die aan het begin van zijn loopbaan staat, is een conferentie de ideale mogelijkheid om veel kennis te verwerven. Helaas waren er maar weinig conferenties of iets wat daarop leek toen ik een beginnend auditor was in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Er waren een paar commerciële partijen die weleens een congres organiseerden en het NIVRA (voorganger van de NBA) organiseerde weleens wat. Ook voor zeer ervaren chief auditors biedt een conferentie voldoende mogelijkheden om kennis te verwerven.

Voor mezelf heb ik een stelregel: minstens twee goede ideeën opdoen. Ik heb tientallen conferenties bezocht in de afgelopen 25 jaar en gelukkig altijd een geslaagd event gehad. Toch is het belangrijkste aspect van een conferentie misschien wel de sociale component. Het geeft je de kans om vakgenoten te ontmoeten. Tijdens de lunch en de avondsessie ontmoet je onbekende mensen. Allemaal vakgenoten, soms uit andere branches of andere landen waardoor je weer nieuwe kennis kunt opdoen. Vaak hebben leveranciers van internal auditproducten kraampjes om zich te presenteren. Zo kun je op een prettige manier kennis maken met de laatste innovaties in ons vakgebied.

Naast nieuwe contacten ontmoet je op conferenties ook bestaande relaties. Internal auditors van bedrijven uit je eigen branche, oud-collega’s of mensen waarmee je samen in een IIA-commissie hebt gezeten. Even met elkaar bijpraten kan ervoor zorgen dat wanneer je later een vraag hebt de drempel lager is om contact op te nemen.

Kortom, er zijn legio redenen om een conferentie te bezoeken. Ik heb de Nederlandse conferentie van 2024 (op 20 en 21 juni) in het AFAS Theater in Leusden al in de agenda gezet.

 

Over
Thijs Smit is auditconsultant en docent internal auditing aan de universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij geassocieerd partner bij One Risk Advisory. Daarvoor was hij voorzitter van het IIA, president van ECIIA, bestuurslid IIA Global en CAE bij PostNL, Corus, Ahold, SNS Reaal en SHV.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
0 likes

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

IAF en de nieuwe Code

De geactualiseerde Corporate Governance Code is op 20 december 2022 gepubliceerd. Is de nieuwe Code goed nieuws voor onze beroepsgroep, de internal auditors? In de Code uit 2016 werd voor het eerst de internal auditfunctie (IAF) uitgewerkt. Het lobbywerk van IIA Nederland bleek succesvol. In de pers ging het de afgelopen maanden na de introductie […]

Lees meer