‘Jouw werk is toch hartstikke saai?’
De arbeidsmarkt staat onder enorme druk met meer dan 410.000 openstaande vacatures in 2023. Ook binnen onze eigen beroepsgroep is deze druk voelbaar. Op platformen als Indeed worden bijna duizend vacatures vermeld voor interne auditfuncties. En eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet zo verrassend.
Elke keer als ik mijn rol als interne auditor uitleg in mijn sociale kringen stuit ik op hetzelfde misverstand. Mensen denken vaak dat dat ons werk draait om het controleren van cijfers. Zelfs na een uitleg met voorbeelden blijft het voor velen onduidelijk wat de functie nu precies inhoudt. Hieruit blijkt dat ons vakgebied nog altijd onderbelicht is. Dat ons vakgebied zo onbekend is, ligt zeker niet aan mijn sociale kringen. Ook tijdens mijn studie bedrijfseconomie werd enkel de financiële kant van het auditvakgebied belicht. Toen dacht ik vaak: ik word geen auditor, want uit het controleren van financiën haal ik geen plezier.
Maar zoals het leven soms vol verrassingen zit, zo vond ik een paar jaar later een vacature die eigenlijk beschreef wat ik al die jaren had uitgelegd als mijn perfecte baan: een vaste afdeling met een leuk team, veel contact met verschillende mensen, veel verschillende bedrijfsprocessen én daarbij ook nog toegevoegde waarde leveren voor de organisatie om haar doelstellingen te bereiken. Het zal je vast niet verbazen dat mijn eerste baan een interne auditfunctie was. Nu, twee jaar later, blijft de vraag knagen: waarom is ons vakgebied zo onderbelicht? En hoe kunnen we afrekenen met het stoffige vooroordeel dat heerst over ons vakgebied?
Voor mij ligt de aantrekkingskracht van het vakgebied in het puzzelen als het gaat om de onderzoeksopzet, dat je overal in de organisatie komt en dus met veel collega’s in contact komt, de intensieve samenwerking met het team, en het telkens mogen uitpluizen hoe een stukje van de organisatie werkt. Kortom, elke keer een ander onderwerp en een andere aanpak.
We hebben allemaal wel een idee waar het stoffige vooroordeel vandaan komt, maar het heeft geen zin om met de vinger te wijzen. Het is tijd voor een verandering van perspectief, en die verandering begint toch echt bij onszelf. Het is aan ons om ons vakgebied op een eigentijdse wijze te presenteren en om de perceptie ervan te veranderen.
Met het idee van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ kunnen we een voorbeeld nemen aan de reclamestrategieën van bedrijven als Calvé en HEMA. Zij weten een imago te creëren waarmee mensen zich kunnen identificeren, met als resultaat een positieve associatie. Wij kunnen wellicht een vergelijkbare aanpak hanteren om ons als interne auditors positief te laten zien aan de buitenwereld. Door bijvoorbeeld ons vakgebied op een frisse en aansprekende manier te presenteren aan studenten in allerlei verschillende studieniveaus, van mbo tot wo, kunnen we het imago veranderen en mensen laten zien hoe dynamisch en waardevol ons werk eigenlijk is. Wij kunnen een vergelijkbaar effect bereiken als Calvé en HEMA door de leuke kanten van ons werk te benadrukken: de dynamische werkomgeving, het vele contact met collega’s en bijdragen aan organisatiedoelstellingen. Hierdoor kunnen we niet alleen afrekenen met vooroordelen, maar ook een nieuwe generatie van auditors inspireren en enthousiasmeren voor ons vakgebied.
Laten we anderen betoveren met de wereld van interne audit door de deuren wagenwijd open te zetten. Een rijk vol variatie, intellectuele uitdagingen en waardevolle bijdragen ligt klaar om verkend te worden.
Waarover verwonder jij je, Roosje van Baren? We lezen het graag in de volgende editie van deze estafettecolumn vanuit YP’s!
Over
Laura van den Ing is interne auditor bij de gemeente Amsterdam. Ze heeft haar master Business Administration behaald aan de Universiteit van Amsterdam en volgt hier sinds kort ook de RO-opleiding.
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
De sourcingstrijd binnen organisaties
Achter de glanzende gevels van organisaties woedt een stille, eeuwige strijd. Moeten organisaties intern talent continu koesteren om hun geheimen te bewaken, of moeten ze externe expertise inschakelen om mogelijk nieuwe perspectieven te verkennen?
Lees meerDe persoonlijkheid van de perfecte auditor
De perfecte auditor – dat is natuurlijk een utopie. Kunnen we wel nadenken over persoonlijkheidskenmerken die de 'perfecte auditor’ dient te beheersen?
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.