IA en AI
Mijn ervaringen met artificial intelligence (AI) waren tot mei 2024 zeer beperkt. Tot dan toe had ik aan ChatGPT maar een drietal vragen gesteld.
Bij het ontwikkelen van een controleprogramma op het inkoopproces vroeg ik ChatGPT om een auditplan te maken. Het opgeleverde auditplan was niet perfect, maar zeker 80% was bruikbaar. Mijn tweede vraag aan ChatGPT was hoe internal audit kon samenwerken met de afdeling Control. Ik kreeg een gedegen antwoord met elementen die ik kon gebruiken in mijn presentatie voor een groep controllers over de samenwerking tussen internal auditors en controllers. Mijn derde vraag betrof het ontwikkelen van een rapportagemodel voor een coachingstraject. Ik kreeg een model teruggekoppeld met elementen waar ikzelf niet op gekomen zou zijn. Mijn oordeel over ChatGPT: indrukwekkend, zeker niet perfect, wel goed bruikbaar met een paar verrassende punten.
Het schrijven van een column over AI is uitdagend als je er zo weinig van weet dus ik vroeg ChatGPT om hulp. Ik stelde de vraag aan ChatGPT: hoe kan internal audit AI gebruiken? Het antwoord was behoorlijk uitgebreid. Zie hierna de samenvatting die ik ervan heb gemaakt.
Bij data-analyse kan AI behulpzaam zijn bij het analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Het kan internal auditors helpen trends, uitzonderingen en patronen te herkennen die worden gemist bij een handmatige benadering. De AI-algoritmes kunnen eveneens worden gebruikt bij het voorspellen van toekomstige trends en uitkomsten gebaseerd op historische data. AI kan een bijdrage leveren bij het uitwerken van de risk assessments. AI-tools kunnen de internal auditor helpen data vanuit verschillende bronnen uitgebreid te analyseren op mogelijke risico’s voor de organisatie, het kan hierdoor mede ondersteunend werken bij fraude-detectie. Een geheel andere toepassing van AI is het gebruik bij natural language processing (NLP). Met behulp van NLP kunnen ongestructureerde tekstuele gegevens worden geanalyseerd zoals contracten, e-mails of verslagen. NLP kan helpen bij het identificeren van belangrijke informatie, het samenvatten van documenten en het detecteren van mogelijke nalevingsproblemen.
AI-technologieën zoals robotic process automation (RPA) kunnen repeterende en regelgebaseerde taken in het auditproces overnemen waardoor er meer tijd vrij komt voor de strategische activiteiten in het auditproces. Om AI effectief te implementeren moeten interne auditteams investeren in het begrijpen van AI-tools en -technieken, gegevenskwaliteit waarborgen en zorgen voor de juiste beveiliging en naleving van privacyvoorschriften. Bovendien moeten auditors blijven samenwerken met AI-experts om de juiste modellen en algoritmen te ontwikkelen.
Wat mij betreft een indrukwekkende terugkoppeling. De gegevensverwerking en de analyse door AI lagen in mijn lijn van verwachting. De voorspelling van de toekomstige trends had ik niet verwacht. Dat maakt onze cijferanalyse wel een stuk sterker. Het gebruik bij NLP vond ik verrassend. Mooi dat we in de toekomst niet meer al die saaie documentatie hoeven door te ploegen. Door het gebruik van alle tools en technieken zal veel standaardwerk worden overgenomen door AI en blijft er meer tijd over voor eigen analyse en evaluatie. Voorlopige conclusie: AI verrijkt ons vak.
Was dit het beste antwoord op: hoe kan IA AI gebruiken? Ik denk het niet. Ik heb in de loop van mei en juni 2024 weer veel bijgeleerd door te praten met terzake deskundigen. Het stellen van de juiste vraag is cruciaal. Dit inzicht is natuurlijk veel ouder dan AI.
Over
Thijs Smit is auditconsultant en geeft eveneens trainingen en cursussen op het gebied van internal audit. Daarnaast is hij geassocieerd partner bij One Risk Advisory. Daarvoor was hij voorzitter van IIA Nederland, president van ECIIA, bestuurslid IIA Global en CAE bij PostNL, Hoogovens, Corus, Ahold, SNS Reaal en SHV.
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
Hoezo evolutie?
Nee, deze column gaat niet over de evolutieleer van Darwin, maar over de nieuwe voorgestelde regelgeving voor internal audit.
Lees meerIAF en de nieuwe Code
De geactualiseerde Corporate Governance Code is op 20 december 2022 gepubliceerd. Is de nieuwe Code goed nieuws voor onze beroepsgroep, de internal auditors? In de Code uit 2016 werd voor het eerst de internal auditfunctie (IAF) uitgewerkt. Het lobbywerk van IIA Nederland bleek succesvol. In de pers ging het de afgelopen maanden na de introductie […]
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.