
Hoe divers is jouw auditteam?
Auditors komen binnen hun organisatie bij veel verschillende afdelingen op bezoek. Niet alleen om audits uit te voeren, maar ook om te adviseren of te faciliteren. Een breed palet aan taken bij een steeds wisselende opdrachtgever. Je spreekt met mensen op verschillende niveaus in een organisatie, krijgt verschillende zienswijzen gepresenteerd, en werkt ook nog eens samen met verschillende collega’s. Het zou je bijna gaan duizelen.
Dat alles willen we ook nog volgens de nieuwe Global Internal Audit Standards (GIAS) doen. In die standaarden wordt objectiviteit bijna negentig keer genoemd. Maar laten we eerlijk zijn, niemand is perfect objectief. Juist door samen te werken en te sparren met collega’s die een andere kijk hebben op zaken, kun je tot een zo objectief mogelijk eindoordeel komen. Maar hoe objectief ben je als team, bij verschillende onderwerpen en opdrachtgevers, als iedereen dezelfde achtergrond heeft?
Mijn achtergrond ligt in de zorg, zowel qua studie als werk. Heel wat anders dan de procesbeschrijvingen, risicoanalyses en beheersingsplannen die ik nu dagelijks voorbij zie komen. Toch merk ik dat juist mijn achtergrond in de zorg ervoor zorgt dat ik als auditor bij een zorgverzekeraar makkelijker aansluiting vind bij auditees, opdrachtgevers en medewerkers in de eerste lijn. Als het gaat om auditobjecten die raken aan zorg of het zorgstelsel, is die eerder opgedane, niet-vaktechnische kennis echt een groot voordeel.
Ook bij de RO-opleiding in Amsterdam heb ik meermaals gemerkt dat een andere achtergrond zorgt voor nieuwe inzichten die goed van pas komen. Tijdens deze opleiding komen verschillende onderwerpen aan bod. Denk aan controlmodellen, risicomanagement en enkele veelvoorkomende onderwerpen in audits zoals IT, financiële vraagstukken en de inrichting van bestuurlijke informatieverzorging. Iemand die bij een zorgorganisatie werkt, kijkt toch anders naar dezelfde casus dan iemand die uit de financiële wereld komt, of iemand die bij de overheid werkt. Door die verschillende inzichten bij elkaar te brengen, kom je als groep weer een stap dichter bij échte objectiviteit.
En dan heb ik het hiervoor alleen nog maar over diversiteit in werkervaring en vooropleiding. Wat te denken van andere aspecten? Een andere achtergrond kan in sommige auditteams ook zitten in het niet-man zijn, in het hebben van een ander accent, in het kunnen spreken van een andere taal, in het kennen van een andere cultuur. Ook dat verrijkt een auditteam.
Het is een groot voordeel om te weten wat de inhoud is van de eerstelijnswerkzaamheden die je als operational auditor onderzoekt. Het is ook een groot voordeel om vaktechnisch stevig in je schoenen te staan. Maar bovenal wil ik stellen dat diversiteit binnen een auditteam cruciaal is voor objectieve zekerheid. Dat komt namelijk zowel de samenwerking als de kwaliteit van het opgeleverde werk ten goede. Dus de vraag is niet óf diversiteit een meerwaarde is, maar hoe divers jouw auditteam eigenlijk is?
Waarover verwonder jij je Latysha Brinkman? We lezen het graag in de volgende estafettecolumn vanuit YP’s.
Over
Jonneke Bouwhuis is sinds 2022 auditor bij zorgverzekeraar Coöperatie Menzis en volgt momenteel de RO-opleiding in Amsterdam.
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
Hybride mentorschap
De dynamiek van het werk wijzigt razendsnel en als jonge professional sta ik vaak versteld van de veranderingen die daarbij komen kijken.
Lees meerAfstand of samenwerking?
Uit het three lines model kun je afleiden dat er de nodige afstand dient te zijn tussen de complianceafdeling en internal audit. Compliance helpt bij het managen van risico’s, waarna audit checkt of dit goed gebeurt. Als ethics & compliance officer streef ik echter naar een warme relatie met audit.
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.