Gedeelde belangen
Een onaangekondigde uitnodiging in mijn Outlook. Hans wil de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, de Wwft, bespreken. In het bijzonder de afhandeling van klantdossiers. Of ik, compliance officer, begin volgende week twee uur vrij kan maken.
Natuurlijk. Hans is van Audit, dus zijn vragen hebben vast hoge prioriteit. Hans kan zomaar in het bezit zijn van een dringende opdracht vanuit de board of directors. Ik ken Hans niet en Hans kent mij niet. Dus maken we enkele dagen later enigszins stuntelig kennis. Na een kort intro vraagt Hans me het hemd van het lijf over procedures, inrichting van teams, aantallen dossiers, compliance rapporten, et cetera, et cetera. Hij weet precies waarnaar hij moet vragen. Sommige vragen zijn scherp en kritisch.
Het staat er allemaal goed voor, maar ik kies ervoor Hans de helpende hand te reiken door te wijzen op de werkdruk bij de customer due diligence-teams en de gebrekkige automatisering van het proces. Direct na het gesprek stuur ik Hans op zijn verzoek tientallen mb’s aan documenten en dossiers. Dat zal Hans leren!
Nog geen week later neem ik een podcast op in de serie ‘Compliance adviseert’. De heren Römer en Knottnerus van de afdeling Audit van Rabobank vertellen met gepaste trots uitgebreid over de wijze waarop ze hun auditagenda afstemmen op die van de complianceafdeling. Ze lichten openlijk toe hoe zij medewerkers in de eerste en tweede lijn steunen bij het gebruik van methodieken om de afdelingscultuur in kaart te brengen en te sturen op gedragskenmerken. Daarmee de integriteit van de organisatie verbeterend. Ik volg nog wekenlang blij het gestaag groeiend aantal luisteraars van de podcast. Zou Hans een van de luisteraars zijn?
Twee maanden later vertelt mijn leidinggevende in een teammeeting over een rapport dat hij ontving over de naleving van de Wwft. De dringende aanbevelingen van Audit die mijn leidinggevende met me deelt, klinken me zeer herkenbaar in de oren. Ik besluit Hans het linkje te sturen naar de LinkedIn-bedrijfspagina van ‘Compliance adviseert’. En vraag mijn leidinggevende de agenda van compliance af te stemmen met Audit.
Over
Drs. Erik Reissenweber CCP was compliance officer bij verschillende financiële instellingen. Hij is bedenker en host van de podcast ‘Compliance adviseert’, waarmee hij de Nationale Compliance Award 2020 won. Reissenweber werkt sinds maart 2021 bij het Anti Money Laundering Center.
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
Doe ff chill, weerstand is zo erg nog niet
In voorbereiding op een audit bespreek je als team het risicoprofiel van de opdracht. Er is altijd wel iemand die dan begint over de verwachte weerstand bij auditees. Waar komt die argwaan toch vandaan?
Lees meerWeet je nog, die eerste keer …
Kun jij je nog het moment herinneren dat je voor het eerst een auditrapport las? Ik wel. Tien jaar geleden begon mijn reis door auditland en wat ik het meest heb zien veranderen én wat het meest is stil blijven staan, is de wijze van rapporteren.
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.