De persoonlijkheid van de perfecte auditor
De perfecte auditor – dat is natuurlijk een utopie. Want zo kritisch als we naar onze omgeving kunnen zijn, zo kritisch zijn auditors vaak ook op zichzelf. Kunnen we desalniettemin nadenken over persoonlijkheidskenmerken die de perfecte auditor dient te beheersen?
Dit is een kwestie die mij al sinds het begin van mijn auditcarrière bij ALD/LeasePlan bezighoudt. Al was het maar om me in 2020 snel te kunnen conformeren aan de norm of, beter gezegd, aan het gewenste gedrag binnen de afdeling. Auditen was destijds een nieuw terrein voor mij, na een studie psychologie en een aantal jaren werkervaring in human resource management. De afgelopen jaren heb ik met getalenteerde professionals samengewerkt en vele verschillende effectieve werkstijlen en bijbehorende persoonlijkheidskenmerken in actie gezien. De volgende uitdrukking klopt nog steeds: er leiden meerdere wegen naar Rome. Toch zijn er drie persoonlijkheidskenmerken die in mijn ogen erg goed van pas komen in ons vakgebied.
Allereerst intrinsieke verwondering. Ofwel, het verlangen een bepaalde vanzelfsprekendheid te doorbreken door met een open blik te kijken, te luisteren en te ervaren wat er om je heen gebeurt. Misschien wel het tegenovergestelde van zwart-witdenken of een eendimensionaal denkpatroon. Het is de motivatie om te begrijpen hoe het écht zit. En met die opgedane kennis je eigen blik en die van een ander te verruimen. Hoe zijn de processen ingericht? Hoe ziet iemands werkdag eruit? Wat motiveert mijn collega? En wat is de sleutel tot succes? Het gaat om oprechte interesse in combinatie met de vraag: is dit logisch of kunnen we het handiger aanpakken? Maar ook: is dit iets waar we als bedrijf achter staan of heb ik de verplichting dit te melden?
Wanneer vervolgens de overtuiging ontstaat dat bepaalde zaken anders ingericht dienen te worden, helpt het dat je als interne auditor een gezonde portie overtuigingskracht meebrengt. Ik heb bewondering voor collega’s die energie krijgen van een verhitte discussie waarin men de ander, gefrustreerd en wel, in het belang van de organisatie weet te overtuigen. Het zijn juist die collega’s die in hun handen wrijven voor een closing meeting en met een glimlach op hun gezicht het te verwachten weerwoord van de auditee tegemoetzien. Zelf val ik helaas niet in deze categorie. Het gaat om het goed verdedigen van de standpunten en over het beheersen van de sociale beïnvloedingstechnieken. Allemaal in het belang van de organisatie, tenminste, dat hoop je dan maar.
Om in te kunnen schatten wat in het belang is van de organisatie, is het in mijn ogen ook belangrijk dat een interne auditor zich kan inleven in de situatie van de ander. Simpel gezegd, de auditor heeft een flinke dosis empathisch vermogen nodig. Bij gebrek aan inleving wordt acteren als meedenkende partij een lastige kwestie. Door goed naar de ander te luisteren, begrijp je wat haalbaar en realistisch is en wat niet. Hoe komt berichtgeving over vanuit audit? En hoe valt dit rapport op de denkbeeldige mat? Krijgen we de ander daarmee in beweging of jagen we de ander juist in het harnas? Mijn zoektocht naar de persoonlijkheid van de perfecte auditor eindigt hier niet. Heb jij de persoonlijkheid van een perfecte auditor al?
Waarover verwonder jij je, Alex Graafmans? We lezen het graag in de volgende editie van deze estafettecolumn vanuit YP’s!
Over
Jonnah Pragt werkt sinds 2018 bij ALD/LeasePlan. Als auditmanager en cultuur- en gedragsspecialist binnen de interne auditafdeling richt zij zich voornamelijk op het volbrengen van culture and behaviour assessments.
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
Doe ff chill, weerstand is zo erg nog niet
In voorbereiding op een audit bespreek je als team het risicoprofiel van de opdracht. Er is altijd wel iemand die dan begint over de verwachte weerstand bij auditees. Waar komt die argwaan toch vandaan?
Lees meerWeet je nog, die eerste keer …
Kun jij je nog het moment herinneren dat je voor het eerst een auditrapport las? Ik wel. Tien jaar geleden begon mijn reis door auditland en wat ik het meest heb zien veranderen én wat het meest is stil blijven staan, is de wijze van rapporteren.
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.