De hofnar en de internal auditor
Instructie aan ChatGPT
Je bent een columnist die schrijft voor een vakblad over internal audit. Schrijf een column over de rol en betekenis van de hofnar en trek het vergelijk met de internal auditor.
In de middeleeuwse hoven had de hofnar een unieke rol. Ondanks zijn clowneske verschijning en schijnbaar louter vermakelijke optreden, bezat hij een bijzondere vrijbrief: de hofnar mocht de koning de waarheid zeggen, vaak verpakt in satire en humor. Deze bevoorrechte positie maakte hem tot een onmisbare adviseur, iemand die zonder angst voor repressie de vinger op de zere plek kon leggen. In deze hoedanigheid vertoont de hofnar opmerkelijke overeenkomsten met een moderne professional in het bedrijfsleven: de internal auditor.
Net als de hofnar staat de internal auditor in dienst van een hogere macht – het management en de raad van bestuur – en heeft hij de taak om objectief en onbevreesd naar de organisatie te kijken. Waar de hofnar zijn maskerade gebruikte om zijn kritiek te verzachten, hanteert de internal auditor methoden als audits, risicobeoordelingen en compliance checks om de waarheid bloot te leggen.
De hofnar functioneerde als een spiegel waarin de koning zijn eigen fouten en tekortkomingen kon zien, zonder dat hij direct geconfronteerd werd met de scherpe rand van kritiek. Evenzo biedt de internal auditor een reflectie van de organisatie aan het management. Door middel van grondige analyses en rapportages toont de auditor niet alleen wat goed gaat, maar ook waar de risico’s en zwakke plekken liggen. Deze spiegeling is cruciaal voor het verbeteren van processen, het aanscherpen van strategieën en het waarborgen van de naleving van regelgeving. Net zoals de koning af en toe een harde waarheid moest horen om zijn rijk effectief te kunnen regeren, heeft het management accurate en eerlijke inzichten nodig om de organisatie succesvol te leiden.
Wat de hofnar echt onderscheidde, was zijn vrijheid van repressie. Hij kon de waarheid spreken zonder angst voor represailles. Voor de internal auditor is dit principe verankerd in de onafhankelijkheid van zijn functie. Een auditor moet vrij zijn van belangenconflicten en politieke druk binnen de organisatie om zijn werk effectief te kunnen doen. Dit betekent dat de auditor niet alleen over de benodigde technische vaardigheden moet beschikken, maar ook over de moed en integriteit om de waarheid te rapporteren, zelfs als deze onwelgevallig is.
Hoewel de internal auditor zelden humor gebruikt als instrument, is er een parallel te trekken met de menselijke benadering van de hofnar. De hofnar wist dat om de boodschap over te brengen hij soms de spanning moest breken met een grap. De hedendaagse internal auditor begrijpt dat het opbouwen van relaties en het communiceren met empathie en begrip net zo belangrijk zijn als de cijfers en bevindingen zelf. Het vermogen om op een constructieve manier kritiek te leveren, helpt bij het implementeren van veranderingen en het verbeteren van processen.
De hofnar en de internal auditor delen een nobele missie: het presenteren van de waarheid op een manier die zowel verhelderend als constructief is. Beiden fungeren als onmisbare kritische stemmen binnen hun respectieve domeinen, gericht op het verbeteren van het geheel door aandacht te besteden aan de details. Terwijl de hofnar zijn beloning vond in de dankbaarheid en het voortbestaan van zijn koning, vindt de internal auditor voldoening in het bijdragen aan een robuuste, transparante en succesvolle organisatie.
In een tijd waarin organisaties steeds complexer worden en de druk om compliant en efficiënt te opereren toeneemt, is de rol van de internal auditor belangrijker dan ooit. Als moderne hofnarren blijven zij de onmisbare spiegels van waarheid en inzicht, cruciaal voor het sturen en verbeteren van de organisatie.
Over
ChatGPT is een prototype chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met menselijke gebruikers.
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
Out of the box gestructureerd
In gesprek met Dirk Willem Huizinga, CAE bij de Volksbank, over vernieuwende denkbeelden binnen een formalistische organisatie. Past de traditionele rol van hofnar wel in innovatieve omgevingen?
Lees meerDe hofnar: terug van weggeweest
Het doel van de hofnar is om te spiegelen, te reflecteren en te confronteren. Zodat leiders de kans krijgen om te groeien en hun organisaties te verbeteren.
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.