PAS Conferentie 2024: de internal auditor van de toekomst
IIA Nederland organiseerde op 7 november 2024 voor de elfde keer de PAS Conferentie. Die stond dit keer in het teken van de toekomst van internal audit. Hoe ziet die toekomst eruit? In een van de break-outsessies gaven Björn Walrave en Mark Daamen van Ferocia de auditprofessionals zelf het woord. En kwamen zij samen tot antwoorden.
De rol van de internal auditor is aan het veranderen. Aandachtsgebieden verschuiven en technologische ontwikkelingen als artificial intelligence (AI) zijn niet meer weg te denken en bieden nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Wat betekent dit in de praktijk voor de internal auditor van de toekomst? Wat is de toegevoegde waarde, welke competenties zijn nodig, en hoe zullen auditmethoden en -technieken zich ontwikkelen? Tijdens de PAS Conferentie 2024 gingen auditprofessionals hierover het gesprek aan in de vorm van een workshop. Door stil te staan bij drie thema’s schetsten zij voor ons de toekomst.
Aanpak
Om gezamenlijk een visie te ontwikkelen op de internal auditor van de toekomst, werd de groep opgesplitst in drie subgroepen. Iedere subgroep richtte zich op een van de volgende thema’s: 1) de toegevoegde waarde van de internal auditor, 2) het profiel van de internal auditor, 3) de toekomstige auditmethoden, -technieken en -tooling.
Door middel van dialoog, discussie en een pitch van de aangewezen voorzitters van de subgroepen werden verschillende onderwerpen geïdentificeerd en beoordeeld. Zonder gebruik te maken van moderne technologie, maar door ouderwetse face-to-face-interactie en het gebruik van pennen, post-its en stickers, werd een gezamenlijk toekomstbeeld door de groep uitgedacht en gevisualiseerd.
De internal auditor moet ook optreden als trusted advisor. Niet achteraf, maar vanaf het begin
Thema 1 – De toegevoegde waarde
Welke impact heeft de snelheid van technologische ontwikkelingen op het auditvak? Deze vraag staat centraal in de workshop. Is er nog ruimte voor de rol van de internal auditor zoals we die nu kennen? Waarschijnlijk niet volledig. En waar kan de internal auditor wel toegevoegde waarde leveren? De volgende onderwerpen werden tijdens de workshop als het belangrijkst geïdentificeerd: verbinden, adviseren en voldoen aan wet- en regelgeving.
De internal auditor als verbinder, adviseur en controleur: de dialoog tussen verschillende bedrijfsonderdelen faciliteren via het auditproces, fungeren als drijvende kracht achter organisatiebrede risicobeheersing en continue verbetering, en proactief inspelen op de behoeften van de organisatie. Daarbij moet de internal auditor ook optreden als trusted advisor. Niet achteraf, maar vanaf het begin. Dit wordt door een van de deelnemers omschreven als ‘the shift left’. Daarnaast speelt de internal auditor een cruciale rol in het waarborgen van de naleving van wet- en regelgeving.
Thema 2 – Het profiel
Wat moet de internal auditor in de toekomst kunnen en weten? Blijft het huidige Internal Audit Competency Framework nog steeds relevant, of moeten er nieuwe vaardigheden worden toegevoegd? Op basis van de uitkomsten van de workshop is de verwachting dat een verschuiving plaatsvindt naar een aantal cruciale competenties. Het gaat dan vooral om de kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn voor strategisch adviseren, organisatiesensitief handelen, het verbinden van verschillende belanghebbenden en communicatief handelen.
De internal auditor zal meer dan ooit moeten functioneren als een adviseur op strategisch niveau. Met het vermogen om snel in te kunnen spelen op veranderende behoeften binnen de organisatie. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om verschillende perspectieven samen te brengen en helder en effectief te kunnen communiceren met diverse stakeholders.
Thema 3 – Auditmethoden, -technieken en -tooling
Wat heeft de internal auditor van de toekomst nodig voor de uitvoering van het werk? De snelle opkomst van technologische innovaties heeft niet alleen invloed op de rol van de internal auditor, maar ook op de manier waarop audits worden uitgevoerd. De toekomst van internal audit ligt niet alleen in de handen van de internal auditor zelf, maar ook in de tools en technieken die kunnen worden ingezet om de effectiviteit en efficiëntie te vergroten. Tijdens de workshop werd duidelijk dat de integratie van data-analyse, AI en automatisering de auditmethoden fundamenteel zal veranderen. Traditionele benaderingen, zoals steekproeven en handmatige controles, maken in veel gevallen plaats voor meer geavanceerde en continue monitoring van processen en systemen.
De internal auditor zal moeten beschikken over de vaardigheden om deze technologieën effectief toe te passen. Hij moet begrijpen hoe ze kunnen bijdragen aan het verbeteren van de realisatie van organisatiedoelstellingen. Bovendien zal de internal auditor een belangrijke rol spelen in het interpreteren van de uitkomsten die deze technologieën opleveren en het vertalen daarvan naar begrijpelijke en bruikbare inzichten voor de organisatie.
Het gebruik van AI-technologie vraagt om een zorgvuldige afweging van zowel de technische mogelijkheden als de ethische implicaties
Samengevat
Tijdens de workshop werd van verschillende kanten geopperd technologie als ChatGPT in te zetten als hulpmiddel voor het beantwoorden van vragen over de toekomst van de internal auditor. Het idee om AI toe te passen bij het ontwikkelen van inzichten is een voorbeeld van hoe nieuwe technologie de traditionele auditpraktijk kan aanvullen en zelfs verbeteren. Het is duidelijk dat technologische innovaties als AI niet alleen de auditmethoden veranderen, maar ook fundamenteel het werk van de internal auditor zelf. Echter, het gebruik van AI-technologie vraagt om een zorgvuldige afweging van zowel de technische mogelijkheden als de ethische implicaties.
Het is nu aan de beroepsvereniging, onderwijsinstellingen en de internal auditors zelf om zich actief voor te bereiden op deze veranderingen. Dit vraagt om een investering in bijscholing, het ontwikkelen van nieuwe technische vaardigheden en het aanpassen van auditmethoden aan de mogelijkheden die technologie biedt. Ook is het belangrijk dat internal auditors zich de rol van strategische adviseur nog meer eigen maken. En zich blijven ontwikkelen op het gebied van communicatie en organisatiesensitiviteit. Alleen door deze veranderingen te omarmen en zich actief aan te passen, kan de internal auditor van de toekomst zijn waarde blijven leveren en een blijvende bijdrage leveren aan het succes van de organisatie.
Over
Nick Bartman CIA CISA CFE is senior internal auditor bij Action en redactielid van Audit Magazine.
Reacties (0)
Lees meer over dit onderwerp:
De internal auditor als hoeder van integriteit
In de complexe en dynamische wereld van bedrijfsvoering is het voorkomen en onderzoeken van onethisch gedrag een cruciale taak geworden voor internal auditors.
Lees meerEffectiveness of the internal audit function
In the last couple of years, next to her full time job at the internal audit department of ABN AMRO, Violeta Verbraak-Kolevska conducted a research about Internal Audit (IA) effectiveness at the Erasmus School of Accounting & Auditing in Rotterdam. In 2014, after presenting her research ideas at the Conference on Internal Audit and Corporate […]
Lees meer
Wilt u ook een reactie plaatsen?
Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.