“Zoek elkaar op en deel je uitdagingen”

“Zoek elkaar op en deel je uitdagingen”

Auteur: Liane Lambert Mendez-van Eerde MSc RO
Beeld: Precondo - Towfiqu Barbhuiya
4 min

Pas op de plaats is een rubriek waarin auditors van kleine auditdiensten aan het woord komen. Dit keer Jan Rodenburg, hoofd Interne Audit bij Saxo Bank MER.

Kunt u iets over Saxo Bank en BinckBank vertellen?

“Ik ben twaalf jaar geleden begonnen bij BinckBank. In 2018 is BinckBank overgenomen door Saxo Bank. De afgelopen jaren waren we dus flink bezig met de integratie van BinckBank in Saxo Bank. We opereren nu naar buiten als Saxobank. Alhoewel onze legal entity nog Binckbank is en wij hierop ook de bankvergunning hebben.”

Hoe ziet de auditafdeling eruit?

“Onze auditafdeling bestaat uit vier auditors en wij auditen de Mid European Region (MER). Naast deze functie kent Saxo Bank nog een auditfunctie: ‘Group Internal Audit’, die bestaat uit achttien auditors op het hoofdkantoor in Kopenhagen. Omdat wij een aparte bankvergunning hebben, dienen wij zelfstandig audits uit te voeren. We hanteren wel dezelfde templates en procedures, maar we stellen onafhankelijk onze auditplanning en rapportages op.”

“Mijn eigen auditors zijn allround. Ik heb mensen nodig die multidisciplinair kunnen opereren. Iedereen moet een groot deel van de audits uit kunnen voeren in zo’n klein team”

Brengt zo’n kleine auditfunctie uitdagingen met zich mee?

“Dat ervaar ik niet zo. We zijn bovendien sinds 2010 al drie keer succesvol gecertificeerd door het IIA. Daarnaast kunnen we ook, als het nodig is, expertise gebruiken vanuit Group Internal Audit. We maken daarom eigenlijk ook nooit gebruik van externe inhuur. Mijn eigen auditors zijn allround, ik heb mensen nodig die multidisciplinair kunnen opereren. Iedereen moet een groot deel van de audits uit kunnen voeren in zo’n klein team. Het allerbelangrijkste voor een auditfunctie is dat je goed gepositioneerd bent. Bij een bank is dat goed gewaarborgd in verband met wet- en regelgeving. Ik rapporteer aan de voorzitter van het audit committee en wij zijn gepositioneerd onder de raad van commissarissen.”

Welk type onderzoeken voert de IAF uit?

“Wij doen zowel procesgerichte audits, IT-audits als audits op functies. Bij functies kun je denken aan tweedelijnsfuncties zoals finance, risk management, compliance, hr en legal. Bij grote projecten voeren wij ook audits uit, bijvoorbeeld naar aanleiding van implementaties, verandering in wet- en regelgeving en verbetertrajecten.”

Jan Rodenburg, Saxo Bank MER: “Erg belangrijk voor mij is het bieden van een ontwikkelpad aan de mensen in mijn team. Het bieden van kansen, het verder opleiden en de mogelijkheid geven om een nog betere auditor te worden”

Hoe voegen jullie waarde toe als auditfunctie?

“Wij verschaffen inzichten en zijn gericht op het continu verbeteren van de organisatie. Onze bevindingen worden echt op waarde geschat. We hebben een kritisch opvolgingsproces van bevindingen. We volgen deze maandelijks op met de raad van bestuur en bovendien worden deze meegenomen in de beoordeling van bestuursleden. Belangrijk is dat je de hoofd- van de bijzaken kunt onderscheiden. Je dient jezelf te vraag te stellen: waar ligt men nu echt wakker van? Alleen dan kun je je kernboodschap goed overbrengen en hiermee impact creëren. Al het andere leidt af van de kernboodschap.”

Denkt u dat er een houdbaarheidsdatum aan een hoofd Interne Audit zit?

“Ik denk dat er zeker een bepaalde houdbaarheid aan een hoofd Interne Audit zit. Hoewel het erg van de omgeving af hangt. Ik werk natuurlijk al bijna twaalf jaar voor dezelfde organisatie, maar je kunt wel zeggen dat ik sinds de overname in 2018 voor een ander type organisatie werk. We zijn nu onderdeel van een groter concern. De BinckBank van vroeger is niet meer de BinckBank van nu. De omgeving, de mensen en de board zijn deels gewijzigd. Ik heb daarom met andere mensen en situaties te maken, met name de relatie met het hoofdkantoor van Saxo Bank is een volledig nieuw element.”

“Banken zijn een goede leerschool waar alle elementen voorkomen die een rol spelen binnen audit”

Maar als een organisatie stabiel is?

“Ik kan me voorstellen dat als een organisatie stabiel blijft je na een jaar of vijf, zes wel klaar bent. Dan ben je onderdeel van de organisatie geworden. Je kunt zeggen dat je dan het merendeel hebt gezien en vaker dezelfde issues besproken hebt. Het wordt dan steeds lastiger om bepaalde thema’s wederom aan te snijden. Het toevoegen van waarde wordt dan minder makkelijk.”

Wat is uw belangrijkste les geweest in deze twaalf jaar?

“Je groeit als mens. Ik ben relaties steeds belangrijker gaan vinden. Een auditor wil graag onderzoeken, analytische vaardigheden inzetten, aan waarheidsvinding doen en zijn punt maken. Je kunt wel gelijk hebben, maar gelijk krijgen in de organisatie is heel wat anders. Ik ben gaandeweg een veel groter belang gaan hechten aan de menselijke relaties en geleidelijk aan meer gaan leren om ook gelijk te krijgen. Ik heb ook veel geleerd door met vakgenoten buiten de organisatie te spreken, bijvoorbeeld binnen het IIA (PAS) of bij interbancair overleg. Over het algemeen denk ik dat we nog meer kunnen samenwerken met auditfuncties van andere organisaties, bijvoorbeeld in dezelfde branche. Ook kleine auditfuncties kunnen hier baat bij hebben. Het kan soms best eenzaam zijn als hoofd Interne Audit, dus zoek elkaar op en deel je uitdagingen met elkaar.”

Blijft u voor altijd in de financiële sector werken?

“Ik denk dat banken een goede leerschool zijn waar alle elementen voorkomen die een rol spelen binnen audit. De bancaire sector is flink gereguleerd en daarom zijn processen veelal eerder volwassen dan in andere branches. Een belangrijk element voor mij is ook het ondernemen, bouwen en ontwikkelen binnen een organisatie. Dat is juist het leuke van deze organisatie, er heerst nog echt een wil om te ondernemen.”

Hebt u een ondernemende rol als auditor?

“Niet echt hé, zou je zeggen. Maar ik mag zeker als hoofd meedenken en ik mag ook wat van de strategie vinden. Of ik ooit het auditberoep loslaat? Ik weet het niet. Ik kom uit een ondernemersgezin, maar ik ben geen visionair. In een bestuur zou ik waarschijnlijk eerder de COO zijn. Misschien in de toekomst. Je weet niet wat er op je pad komt. Ik had vroeger ook nooit gedacht dat ik interne auditor zou worden. Ik had er überhaupt nog nooit van gehoord tijdens mijn studietijd. Toch heb ik mijn plekje wel gevonden in deze auditfunctie.”

Wat zijn uw ambities voor de auditfunctie?

“Ik wil voornamelijk blijven meeademen met de organisatie en die zaken auditen die er echt toe doen. En erg belangrijk voor mij is het bieden van een ontwikkelpad aan de mensen in mijn team. Het bieden van kansen, het verder opleiden en de mogelijkheid geven om een nog betere auditor te worden dan ze al zijn.”

Over
Jan Rodenburg is sinds augustus 2021 hoofd Interne Audit bij Saxo Bank MER (voorheen Binck Bank) waar hij al bijna twaalf jaar werkt. Hij behaalde zijn RE- en RO-titel en volgde daarna een executive MBA Business en IT. Daarnaast is hij actief lid van de PAS Commissie van het IIA.

Een artikel aanleveren? Lees onze auteursinstructies.
1 like

Reacties (0)

Wilt u ook een reactie plaatsen?

Voor het plaatsen van een reactie vereisen wij dat u bent ingelogd. Heeft u nog geen account? Registreer u dan nu. Wilt u meer informatie over deze vereiste? Lees dan ons privacyreglement.

Lees meer over dit onderwerp:

“Ik streef naar veel meer datagedreven werken”

Esther Olierook, manager Verbetermanagement & Audit van Stichting Woonbron, over de kwetsbaarheid van een kleine IAF. Kunt u iets vertellen over Stichting Woonbron en de interne auditfunctie (IAF)? “Stichting Woonbron (hierna Woonbron) is een woningcorporatie met 45.000 woningen en 4000 overige vastgoedeenheden in Rotterdam, Nissewaard, Delft en Dordrecht. Wonen is een basisbehoefte. Wij zorgen voor […]

Lees meer